De kleine schaamlippen, een vergeten orgaan?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/09/2008 - 00h00
-A +A

De kleine schaamlippen (labia minora) worden vaak verwaarloosd, zowel door mannen als door vrouwen omdat ze zich niet bewust zijn van de rol die het orgaan kan spelen.

PUB

De asymmetrische kleine schaamlippen

Sommige vrouwen, vooral jonge meisjes, maken zich zorgen omdat hun kleine schaamlippen asymmetrisch zijn of een ietwat andere kleur hebben (grijs- of kastanjebruinachtig), maar dat is perfect normaal. De kleine schaamlippen zijn van nature asymmetrisch, net zoals de teelballen van de man zich zelden op dezelfde hoogte bevinden. Dat komt omdat beide organen dezelfde embryonale oorsprong hebben.

De kleine schaamlippen zien er vaak uit als een ongeordend hoopje vlees. Tijdens de puberteit gaan ze groeien en overschrijden ze de grote schaamlippen. Daarbij vormen zich plooitjes die veel mannen en vrouwen niet bepaald erg mooi vinden.

Dat negatieve oordeel is te wijten aan het beeld van de kleine schaamlippen 'in rust'. Maar in volle actie zien de kleine schaamlippen heel anders uit: de seksuele opwinding verhoogt de bloedtoevoer, waardoor ze opzwellen. Er vormt zich dan een mooie, roze trechter, ook wel voorhof genoemd, de ingang van de vagina. Die trechter dient om de penis naar de schede te leiden. In het Frans worden de kleine schaamlippen overigens 'nymphes' genoemd. In de Griekse mythologie bewaakten de nimfen, die vrouwelijke mythologische wezens waren, de kostbare bronnen…
In gezwollen toestand zijn kleine schaamlippen heel gevoelig voor strelingen. Niet zo gevoelig als de clitoris natuurlijk, maar wel gevoelig voor eerder krachtige druk en zacht glijdende strelingen. En toch worden ze vaak verwaarloosd, zowel tijdens het voorspel als bij de penetratie.

Waarom ontdekt u niet de schoonheid en het genot dat deze verwaarloosde erogene zone kan bezorgen?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 23/09/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De vrouwelijke erectie Geüpdatet op 15/02/2005 - 00h00

Het geslachtsorgaan van de man is niet het enige dat een erectie kan krijgen. Ook bij vrouwen komt dat voor. En bij beide geslachten is het verlangen dat aan de basis ligt. Maar waar doen die vrouwelijke erecties zich dan voor?

Meer artikels