PUBLICITÉ

Klaar om te joggen? Test uzelf in tien stappen

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 21/09/2016 - 10h08
-A +A

U hebt beslist: dit jaar doet u mee aan de 20 km van Brussel. Maar om bij de duizenden Belgen te kunnen horen die minstens vier uur per week hardlopen of joggen en een echt trainingsprogramma volgen, moet u eerst uw prestatievermogen testen.

Prof. Véronique Billat is sportfysioloog en heeft voor e-gezondheid een ludieke test in tien stappen uitgewerkt. Doe mee!

PUB

1- Wandelen

De allereerste voorwaarde is leren stappen en alle spieren van uw lichaam leren losmaken. Probeer uw wandelsnelheid op te drijven tot tegen de grens van het lopen aan. Ga zover mogelijk, tot aan het breekpunt - dat wil zeggen 6 km/u. Om te weten hoe snel u stapt, kunt u gebruikmaken van een gps-horloge of van de gratis apps voor smartphones (bijvoorbeeld Runtastic GPS).

Iedereen die na een medische check-up geschikt is bevonden om te sporten, kan deze uitdaging om te joggen aangaan. Als stap 1 voor u maar een formaliteit is, kunt u meteen overgaan naar stap 2.

2- 15 minuten wandelen

Het streefdoel is een kwartier lang stappen met een snelheid van 6 km/u. Een handig hulpmiddeltje om dat tempo te halen: ontspan u maximaal en probeer niet krampachtig of met te grote passen te stappen.  U moet zoals bij het rijden naar een andere versnelling kunnen schakelen (in dit geval afwisselend met grote en kleine passen stappen) om de lengte en de spanning van de spiercontractie regelmatig te wisselen. Als u zover bent, mag u overgaan naar stap 3.

Gepubliceerd door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 21/09/2016 - 10h08

* Ouvrages de Véronique Billat. « L'entraînement pratique et scientifique à la course à pied » (2015), « Physiologie et méthodologie de l'entrainement de la théorie à la pratique » (2012) et « VO2max à l'épreuve du temps » (2013), tous aux Editions De Boeck Université.

Billatraining (www.billatraining.com) est la méthode développée par Véronique Billat, sorte d’audit énergétique d’un sportif, amateur ou professionnel qui porte sur sa force musculaire, l’efficacité cardiaque, la capacité de la masse musculaire à travailler avec un peu moins d’oxygène que nécessaire (la tolérance à l’acidose) et la perception. L’objectif est le même que pour les débutants : augmenter son VO2max et ses performances chronométriques pour ressentir plus de plaisir en course.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe gaat snelwandelen in zijn werk? Geüpdatet op 24/07/2014 - 17h31

Wandelen is de meest natuurlijke en de makkelijkste lichamelijke activiteit die er bestaat. Iedereen kan het aan, tenzij er natuurlijk medische contra-indicaties zijn. De snelle versie - het snelwandelen - is zelfs een Olympische discipline . Wilt u...

Joggen: twaalf tips voor beginners Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Ziehier de twaalf belangrijkste tips voor wie wil beginnen te joggen. Joggen is simpel, maar u moet wel enkele basisprincipes in acht nemen om een goede start te nemen en het ook vol te houden. Want alleen regelmatig lopen over een lange periode leve...

Joggen: stap voor stap opbouwen Gepubliceerd op 01/12/2015 - 13h09

Voelt u er zich klaar voor? Forceer dan niets, maar bouw stap voor stap op zodat u niet ontmoedigd raakt. Joggen is een langetermijnproject! Met deze tips kunt u op uw eigen ritme vooruitgang boeken in het joggen . Tips voor het opbouwen van het jogg...

Kan joggen uw figuur veranderen? Gepubliceerd op 13/04/2015 - 11h17

Joggen is een sport die makkelijk te beoefenen is, goed betaalbaar is en die iedereen aankan. Maar wat zijn de effecten ervan op ons figuur ? Is lopen bijvoorbeeld een goede oplossing om af te slanken?

Meer artikels