PUBLICITÉ

Kinkhoest: vergeet de inenting niet!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/11/2013 - 10h19
-A +A

Ondanks de discussies, de zorgen en de geruchten blijven vaccins actueel.

We nemen kinkhoest als schoolvoorbeeld.

PUB

Kinderziektes zijn niet banaal

Er wordt vaak gezegd dat de vaccins tegen kinderziektes vooral ingaan tegen "ziektes waarvan men zo ook geneest". "Ziek zijn is goed voor het afweerstelsel!"

Het klopt ook dat veel ouders van nu zich nog herinneren dat ze als kind bijvoorbeeld de mazelen of een oorontsteking hebben gehad en goed hersteld zijn. Maar dat is nog geen reden om te denken dat vaccins nutteloos zijn!

Kinderziektes zijn echt niet banaal. Ze kunnen allemaal ernstige complicaties veroorzaken.

En ook als dat niet gebeurt, is zo’n ziekte een heel onaangename periode die vaak lang kan aanslepen.

 

Kinkhoest als voorbeeld

Nemen we kinkhoest. De vaccinatie tegen de ziekte wordt aangeraden bij heel kleine kinderen en moet dan rond vijf of zes jaar herhaald worden. Tegenwoordig gebeurt die vaccinatie helaas niet meer zo nauwgezet, met als gevolg dat het aantal mensen dat de ziekte krijgt, toeneemt.

Dit jaar waren er in Wallonië en Brussel 440 gevallen. Vorig jaar waren dat er amper 147. Ook in Vlaanderen trekt men aan de alarmbel. In 2012 waren er 348 gevallen, in 2011 amper 143.

Kinkhoest is nochtans geen banale ziekte. Mensen die ze oplopen krijgen een heel zware, luidruchtige en uitputtende hoest die soms maanden aansleept.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/11/2013 - 10h19
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinkhoest: aanbevelingen voor toekomstige ouders Gepubliceerd op 06/01/2016 - 10h03

In België stijgt het aantal gevallen van kinkhoest opnieuw. Voor heel jonge kinderen kan de ziekte zelfs fataal zijn. Voor toekomstige ouders wordt dan ook vaccinatie op volwassen leeftijd aanbevolen.

Vaccins tegen griep: vraag en antwoord Geüpdatet op 29/09/2009 - 00h00

De A H1N1 griep is volop op gang in ons land... Maar over de gewone seizoensgriep horen we amper, hoewel ze in België toch elk jaar tussen de 1000 en 2000 slachtoffers maakt. En ook die begint nu aan haar seizoen. Vaccineren is nog altijd de beste ma...

Laat uw baby inenten! Geüpdatet op 24/02/2004 - 00h00

Vaccins betekenden een fantastische doorbraak in de geneeskunde. Ze beschermen onze lieverds namelijk tegen tal van ernstige of zelfs dodelijke ziekten.

Meer artikels