PUBLICITÉ

Kinkhoest: aanbevelingen voor toekomstige ouders

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/01/2016 - 10h03
-A +A

In België stijgt het aantal gevallen van kinkhoest opnieuw. Voor heel jonge kinderen kan de ziekte zelfs fataal zijn.

Voor toekomstige ouders wordt dan ook vaccinatie op volwassen leeftijd aanbevolen.

PUB

Kinkhoest: wat zijn de risico’s voor heel jonge kinderen?

Kinkhoest is een van die kwalen die we bijna vergeten waren. De ziekte - ze wordt veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis - is nochtans heel gevaarlijk. Ze leidt tot zware hoestbuien waarbij de patiënt tot stikkens toe leeghoest en daarna soms zelfs moet braken. Die situatie houdt weken en soms zelfs maanden aan. De bacterie is tot overmaat van ramp ook heel besmettelijk.

Volwassenen ondervinden er al behoorlijk wat hinder door. Maar voor kinderen, en vooral baby’s, is kinkhoest lang een heel gevaarlijke ziekte geweest. Ze put het kwetsbare lichaam uit en kan leiden tot zware ademhalingsproblemen en soms zelfs tot fatale ademstilstand.

Gelukkig bestaat er tegenwoordig een vaccin tegen kinkhoest. Het maakt deel  uit van het zogenaamde hexavalente vaccin. In ons land wordt het toegediend aan alle baby’s van twee maanden of ouder.

Toename van het aantal gevallen van kinkhoest in België

Ondanks het vaccin zijn er in 2014 meer dan 1200 gevallen van kinkhoest vastgesteld. Normaal zijn dat er maar een paar honderd per jaar. In 2012 waren het er 331, wat toen al een sterke stijging was in vergelijking met de jaren daarvoor. De media beginnen nu ook over een echte epidemie te spreken.

De situatie is vooral gevaarlijk voor pasgeboren kinderen, omdat die nog niet zijn ingeënt. Vermoed wordt dat sommige gevallen van wiegendood bij borelingen in het verleden te maken hadden met kinkhoest. Zekerheid daarover bestaat er weliswaar niet, omdat bij wiegendood niet altijd naar de bacterie gezocht wordt. Het juiste aantal slachtoffers is dus niet bekend, maar de ziekte is voor pasgeboren kinderen die nog niet gevaccineerd zijn wel degelijk gevaarlijk.

Initialement publié par Marion Garteiser, journaliste santé le 12/01/2015 - 11h46 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 06/01/2016 - 10h03

Prof. Denis Piérard, microbiologie, UZ Brussel. Rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid: «Infectieziektes bij kinderen die voorkomen kunnen worden door vaccinatie – Trends en ontwikkelingen in België en de gemeenschappen, 2012 ».

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinkhoest: vaccinatie onontbeerlijk voor toekomstige ouders Geüpdatet op 13/05/2008 - 00h00

Kinkhoest, die sinds een aantal jaren opnieuw aan een opmars bezig is, is een gevaarlijke ziekte voor baby's. Ouders die drager zijn van de bacterie, kunnen de ziekte overdragen op hun baby. Om de risico's zoveel mogelijk te beperken, doen de ouders...

De nieuwe vaccinatiekalender is er! Geüpdatet op 26/11/2002 - 00h00

De Hoge Gezondheidsraad heeft zopas de nieuwe vaccinatiekalender voor 2002-2003 gepubliceerd. Er werden belangrijke wijzigingen aangebracht in de vaccins voor kleine kinderen.

Het BCG-vaccin: waar blijft het? Geüpdatet op 12/10/2015 - 14h44

De inenting tegen tuberculose of de BCG-vaccinatie (afkorting van Bacillus Calmette-Guérin) is in België niet verplicht. Het vaccin is trouwens maar te krijgen als de apotheker het invoert. Maar de inenting wordt wel nog altijd aangeraden in specifie...

Vaccineren: juist of fout? Geüpdatet op 21/09/2009 - 00h00

Vaccins redden elk jaar wereldwijd miljoenen levens. In het Westen zijn sommige ziekten die vroeger een heuse plaag waren vandaag volledig verdwenen. Nu de angst voor deze ziekten verminderd is, gaat onze aandacht en bezorgdheid meer naar de bijwerki...

Meer artikels