Kindje huilt ...

Gepubliceerd op 28/11/2006 - 00h00
-A +A

Hij praat niet, hij huilt, hij wil iets, hij wil tonen dat hij niet blij is of hij wilt uw aandacht. Hoe kan je een einde maken aan die vermoeiende praktijk van uw kleintje?

PUB

Aandacht trekken

Sommige kinderen hebben de gewoonte om hun ouders te interpelleren met gehuil. Ze zijn er zich van bewust dat als ze wenen en klagen, ze makkelijker aandacht krijgen van hun ouders. Psycholoog Anne Bacus wijst op de mogelijke gevaren van deze gewoonte die tot standaardgedrag kan uitgroeien. 'Het kind manipuleert zijn omgeving, al doet het dat niet bewust. Het kind heeft onbewust vastgesteld dat zulk gedrag het meest doeltreffend is. Het heeft de indruk dat het interessanter is en meer geliefd als het weent of jammert'.

On-welzijn

Een kind kan ook gaan jammeren en wenen omdat het niet genoeg geslapen heeft, zich slecht voelt op school of spanningen thuis ervaart, zo zegt coach en auteur Hélène Mathieu. Praten met het kind, waken over een voldoende lange nachtrust en spanningen in huis vermijden of tenminste vermijden dat ze hoog oplaaien, volstaat meestal om een halt toe te roepen aan dat gedrag.

Gepubliceerd op 28/11/2006 - 00h00 PsychoEnfants, november/december 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Babygehuil: een te ontcijferen taal Gepubliceerd op 07/10/2013 - 17h58

Moeders herkennen weliswaar vanaf de eerste dagen het gehuil van hun baby, maar hebben het moeilijker om de precieze redenen na te gaan. Honger, dorst, pijn, ongemak, angst, innerlijke spanning... redenen zijn er genoeg. Blijf hoe dan ook rustig, ste...

Waarom wil mijn kind niet slapen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 17h08

Van de eerste nachten tot de periode dat het kind naar school begint te gaan, is zijn slaapgedrag een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de ouders. En terecht: de slaap is enorm belangrijk voor de gezondheid van het kind, maar ook voor het...

Meer artikels