Kinderreuma

Gepubliceerd op 28/03/2003 - 00h00
-A +A

Onder juveniele reumatoïde artritis (ook wel kinder- of jeugdreuma genoemd) verstaat men reumatoïde artritis welke begint voor het zestiende jaar.

PUB

Inleiding

Meisjes worden vaker getroffen dan jongens en ondanks bepaalde overeenkomsten zijn er een aantal verschijnselen die duidelijk verschillen met die bij reumatoïde artritis op de volwassen leeftijd.Tot die verschijnselen behoren onder andere het optreden van ernstige symptomen en het vaak geringe aantal gewrichten dat aangedaan is.

Voorkomen

Juveniele reumatoïde artritis kan op iedere leeftijd (zelfs op de leeftijd van zes weken) beginnen, maar pieken in het optreden zijn tussen twee en vijf jaar, en tussen negen en twaalf jaar.Ongeveer 20 procent van de kinderen, en dan voornamelijk jongens, tonen hoge koortspieken en ernstige algemene ziekteverschijnselen; vaak gaat een polyartralgie gedurende weken of maanden aan de echte arthritis vooraf.

Gepubliceerd op 28/03/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
toljo

Ik had deze ziekte toen ik 13-14 jaar was.Hier noemde men dat "vliegend flericijn" Gewrichtsontsteking in hoge mate.Ging van gwricht naar gewricht met gewrichtsverdikkingen,rode uitslag en onuitdstaanbare pijnen.Onze huisarts onderschatte de ernst van de ziekte,waarna na enkele maanden een herval die veel erger was.Ik moest een dagelijkse kuur van peniciline volgen meer dan een jaar,waarna de pijnen stilaan verbeterden.Ik hield er een gedeformeerde hartklep aan over,die bloed doorliet bij elke slag,wat me zeer vermoeide.Ik heb één jaar in mijn bed doorgebracht en één jaar dat ik me niet mocht vermoeien,geen sport,niet zwemmen,salicilate retard slikken met de kilo's.Deze ziekte is een immuniteitsprobleem en erfelijk.Mijn tante is er aan gestorven.Ik ben er tegen mijn 21 jaar volledig vanaf geraakt dank zij een andere dokter,die de ernst wel degelijk ondrkende.

PUB
Lees ook
Wat weet u over artritis? Gepubliceerd op 16/12/2015 - 14h45

Artritis staat voor een geheel van aandoeningen die zich manifesteren door een ontsteking van een gewricht. Artritis kan op elke leeftijd optreden, maar het risico op artritis stijgt wel met ouder te worden.

Reuma: verband met cafeïnevrije koffie? Geüpdatet op 02/03/2002 - 00h00

Reumatoïde artritis is een aandoening die vooral de gewrichten van handen en voeten aantast. De oorzaak van de ziekte is niet gekend. Men vermoedt echter dat bepaalde voedingsmiddelen en met name koffie een risicofactor zijn. Een recente studie toont...

Reumatoïde artritis: ziekte en behandeling Gepubliceerd op 22/11/2016 - 15h06

Voelen uw handen en polsen vaak pijnlijk en gezwollen aan? Misschien hebt u dan wel reumatoïde artritis . Deze vorm van reuma komt vaak voor, vooral bij vrouwen en het vaakst vanaf de leeftijd van 40. Deze aantasting van de gewrichten van handen en v...

Meer artikels