PUBLICITÉ

Kinderen met waterpokken beschermen volwassenen tegen zona

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 23/07/2002 - 00h00
-A +A

Herhaald contact met kinderen die besmet zijn met het varicellavirus (het virus dat waterpokken veroorzaakt) beschermt volwassenen tegen zona. De volwassen die het meest contact hebben met dergelijke kinderen, lopen vijfmaal minder risico op de ontwikkeling van zona of herpes zoster.

PUB

Zona en windpokken: één en hetzelfde virus

Zona is weinig besmettelijk, maar wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken: het varicella-zostervirus (familie van de herpesvirussen). Dat virus veroorzaakt waterpokken (windpokken, varicella bij kinderen en zona [gordelroos] bij volwassenen). Na waterpokken blijft het virus levenslang in het lichaam aanwezig en zal het opnieuw worden geactiveerd als de immuunafweer verzwakt of bij fysieke of psychische stress. Dat leidt dan tot zona. Zona komt frequent voor vanaf de leeftijd van 50 jaar en manifesteert zich in koorts, pijn en huiduitslag, meestal op de borstkas.

Natuurlijke bescherming

De zeer interessante studies van Sara Thomas tonen aan dat blootstelling aan kinderen die besmet zijn met het varicellavirus, volwassenen beschermt tegen gordelroos. Volwassenen die het meest contact hebben met dergelijke kinderen, lopen vijfmaal minder risico op de ontwikkeling van zona of herpes zoster.Deze vaststelling zou kunnen verklaren waarom de frequentie van zona bij volwassenen toeneemt nu kinderen minder waterpokken krijgen.Contact met het virus kan dus heilzaam zijn, maar kan ook zeer gevaarlijk zijn bij bejaarden of personen met een verzwakt immuunsysteem. Zij moeten contact met kinderen met varicella mijden.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 23/07/2002 - 00h00 Thomas S., The Lancet, 360 (9326), 6 juli 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waterpokken en zona stammen af van hetzelfde virus Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

Waterpokken is een van de klassieke kinderziektes. Het kleine broertje ervan dat vooral bij volwassenen voorkomt - zona of gordelroos - is minder bekend. Waterpokken en zona worden nochtans door een en hetzelfde virus veroorzaakt: het VZV of varicell...

Is zona besmettelijk? Gepubliceerd op 18/07/2017 - 14h24

Deze vraag is logisch aangezien zona (ook gordelroos genoemd) veroorzaakt wordt door een uiterst besmettelijk virus, het varicella- of waterpokkenvirus. Het antwoord is trouwens "neen": zona wordt niet overgedragen op andere mensen. Toch dient u op t...

Hoe wordt zona behandeld? Gepubliceerd op 18/03/2013 - 11h50

Zona of gordelroos wordt veroorzaakt door het Herpes zoster-virus, hetzelfde virus dat aan de basis ligt van waterpokken . Ongeveer 25% van de mensen die in hun kindertijd de waterpokken hebben gehad, krijgen later zona . Wat zijn de symptomen van zo...

Waterpokken, een zeer besmettelijke ziekte Geüpdatet op 26/11/2002 - 00h00

Waterpokken (windpokken of varicella) zijn een zeer besmettelijke huidziekte die door een virus wordt veroorzaakt. Sinds de vaccinatie tegen mazelen-rodehond-bof zijn waterpokken de enige ziekte met huiduitslag die nog vaak voorkomt in België.

Meer artikels