PUBLICITÉ

Kinderen met obesitas: niet vermageren, wel gezondere levensstijl

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/09/2015 - 12h33
-A +A

Overgewicht en obesitas komen steeds vaker voor, ook bij kinderen. De oplossing voor kinderen met obesitas is niet zozeer gewicht verliezen, ze moeten vooral evenwichtiger eten en meer bewegen zodat het overgewicht er als vanzelf uitgroeit.

PUB

Overgewicht bij kinderen

Net zoals bij volwassenen is overgewicht of obesitas bij kinderen slecht voor de gezondheid. Obesitas verhoogt op termijn het risico op hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en op andere gezondheidsproblemen, zoals gewrichtsproblemen maar ook depressie.
Overgewicht van kinderen wordt vastgesteld door het gewicht en de lengte van het kind te vergelijken met de cijfers van hun leeftijdsgenoten. De klassieke berekening van de Body Mass Index (BMI) gaat immers niet op voor kinderen, omdat een lichaam zich nu eenmaal niet rechtlijnig ontwikkelt.
Ook anders dan bij volwassenen is dat kinderen niet zozeer hun gewicht hoeven te verliezen, maar vooral hun gewicht stabiel moeten houden. Op die manier groeit het overgewicht als het ware als vanzelf uit. Bij een 'echt dieet' bestaat het risico dat het kind onvoldoende voedingsstoffen en calorieën zou binnenkrijgen, en daardoor een groeiachterstand zou oplopen.

Gezonder eetpatroon

Een van de oorzaken van obesitas bij kinderen is soms de kwaliteit van de voeding. In sommige gevallen volstaat het dus om het kind gezonder te laten eten, zonder dat het honger lijdt: de opname van energie moet in balans gebracht worden met het energieverbruik.
Daarbij is het belangrijk regelmaat in de maaltijden te brengen. Het ontbijt bijvoorbeeld is essentieel omdat het de spijsvertering op gang brengt. Beperk de maaltijden tot drie per dag, met ruimte voor slechts twee tot drie tussendoortjes.
Laat het kind voldoende drinken, bij voorkeur water. Vermijd frisdranken, want daar zitten veel calorieën in. Laat het kind ook veel verschillende soorten groenten en fruit eten en geef de voorkeur aan bruin brood. Beperk vet vlees en snoep, bied voldoende melkproducten aan en geef het één tot twee keer per week vis.

Initialement publié par Pieter Segaert, gezondheidsjournalist le 29/09/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 23/09/2015 - 12h33

Met dank aan diëtiste Karen Van Roey uit Oosterwijk (Westerlo).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
gezondheidfitheid

Uit cijfers van 2008 blijkt dat meer dan 5 miljoen kinderen zwaarlijvig zijn en bijna 22 miljoen overgewicht hebben en dat deze getallen snel toenemen en naar verwachting sinds
2010 nog eens 1,3 miljoen kinderen extra aan overgewicht of zwaarlijvigheid lijden.

Als je dan wet dat veel kinderen ook nog eens te weinig bewegen, wat essentieel is voor een goede ontwikkeling van het kind, dan zie je de ernst er van in!

Voldoende bewegen en bewustzijn van andere gezonde gewoontes lijken me super belangrijk.
bron: www.yogavoorkinderen.com/jamie-oliver-bewustzijn-kind

PUBLICITÉ
Lees ook
Obesitas bij kinderen: werken vrouwen te veel? Geüpdatet op 28/08/2007 - 00h00

Sinds vrouwen gaan werken, is het aantal gevallen van obesitas spectaculair gestegen. Is het verantwoord om te zeggen dat de beroepsactiviteit van vrouwen gedeeltelijk een verklaring biedt voor het voorkomen obesitas bij kinderen? Een Brits onderzoek...

Obesitas: een samenloop van oorzaken Gepubliceerd op 14/01/2013 - 16h28

We spreken van obesitas bij een body mass index die hoger is of gelijk aan 30 (deel daarvoor uw gewicht in kg door uw lengte in meter in het kwadraat). Obesitas wordt gekenmerkt door overtollig vetweefsel dat over het hele lichaam verdeeld is . Obesi...

De extra kilo's onder het mes Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

Overgewicht wordt het gezondheidsprobleem nummer één van de 21ste eeuw. Het begint zelfs epidemische vormen aan te nemen. En niet alleen in Amerika! Van de 450 miljoen Europeanen kampen er 204 miljoen met overgewicht en lijden er 61 miljoen aan obesi...

Meer artikels