PUBLICITÉ

Kinderen meenemen naar concerten: met of zonder hoofdtelefoon?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2016 - 09h19
-A +A

U hebt ze wellicht al gezien tijdens festivals of op concerten: kinderen met grote, kleurrijke hoofdtelefoons die hun oren volledig bedekken en hen beschermen tegen lawaai. We hadden daarover een gesprek met dr. Donatienne Dartevelle, KNO-specialiste op de kinderafdeling van het UMC Sint-Pieter in Brussel. We peilden naar haar mening over die toestellen en het nut ervan.

PUB

Jonge kinderen meenemen naar een concert? Niet doen!

Het festivalseizoen nadert, en opvallend: er zijn steeds meer kinderen te zien op dergelijke festivals. Heel wat festivals richten trouwens speciale kinderruimten in of organiseren allerlei animatieactiviteiten voor het jonge volkje. Andere opvallende trend: de meeste van die kinderen dragen een geluidswerende hoofdtelefoon om hun soms nog zeer jonge oren te beschermen tegen het lawaai dat uit de boxen schalt. Dat heeft echter totaal geen zin, aldus dr. Dartevelle, keel-, neus- en oorspecialiste die onder meer kinderen behandelt in het UMC Sint-Pieter in Brussel: “Zeer jonge kinderen zijn nog te klein om te kunnen genieten van een concert voor volwassenen. Bij kinderen onder de twee jaar is zoiets zelfs pure waanzin. Tot zes jaar lopen sowieso alle kinderen een risico. Ouders vragen voor die avond dan ook veel beter een babysit.”

Lawaai is gevaarlijk!

Ter herinnering: de gevaardrempel voor gehoorschade begint vanaf 80 decibel. Vanaf die geluidssterkte – die overeenkomt met een drukke verkeersweg bijvoorbeeld – voelen we inderdaad ongemak. Meer nog: vanaf dan is er risico op blijvende oorbeschadiging. Hoe meer decibels, hoe sneller die schade kan optreden: bij blootstelling aan 80 dB na 8 uur, maar bij 89 dB al na 1 uur. 89 dB komt overeen met het geluid van een grasmaaier of een kettingzaag, en op veel concerten wordt dat niveau probleemloos overschreden. Het risico op gehoorschade is nog groter bij hoge geluiden of bij wisselende geluidssterktes (met grote schommelingen qua hoogte of volume). Geluidswerende hoofdtelefoons van goede kwaliteit dempen inderdaad het geluid en vooral dan de hoge frequenties, die het gevaarlijkst zijn. Op die manier beschermen ze dus kinderoren. Maar wie kan garanderen dat het kind zo’n hoofdtelefoon op de juiste manier en/of de hele tijd draagt?

“Het is belangrijk om kinderen op te voeden met muziek”, benadrukt dr. Dartevelle. “Muziek beluisteren of actief musiceren, bevordert de hersenontwikkeling, en dat is bijzonder positief. Toch bestaan er daarvoor andere manieren dan hen mee te nemen naar concerten. Die blijven dan ook beter voorbehouden voor volwassenen…”

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2016 - 09h19
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm uw gehoor zoveel mogelijk Gepubliceerd op 22/05/2015 - 09h05

Op elke leeftijd moeten we eraan denken: ons gehoor is een zeer kwetsbaar zintuig dat, zoals elk orgaan, veroudert. Deze veroudering is onvermijdelijk, maar we kunnen toch maatregelen nemen om ze te vertragen of ten minste om te vermijden dat ze vers...

Luidruchtig speelgoed: vermijd gehoorschade! Gepubliceerd op 16/09/2015 - 14h29

In de winkels ligt meer en meer geluidsproducerend speelgoed en, we moeten het wel toegeven, kinderen zijn vragende partij. Kijk bij aankoop toch goed uit. Kijk bijvoorbeeld naar de geluidsniveaus die op de verpakking vermeld staan. Sommige geluidsni...

Meer artikels