PUBLICITÉ

Kinderen: de maaltijduren hebben geen invloed op het obesitasrisico

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2016 - 12h17
-A +A

We gaan er gemakkelijk van uit dat onze maaltijduren een grote invloed hebben op ons voedingsevenwicht. Bij kinderen is dat in elk geval niet zo, zo blijkt uit een recente studie… 

PUB

Is laat eten slecht voor kinderen?

Om welk uur eten uw kinderen ‘s avonds? In België wordt het avondmaal relatief vroeg genomen in vergelijking met Zuid-Europa. Zo wordt verwacht dat iedereen tussen 18.30 u. en 19 u. gegeten heeft, vooral dan jonge kinderen. Die hebben immers een tiental uur slaap nodig per nacht en moeten dus uiterlijk om 21 uur in bed zitten. Vroegere studies bij volwassenen en in mindere mate bij kinderen hebben trouwens aangetoond dat later eten het risico op overgewicht en zwaarlijvigheid (obesitas) verhoogt.

Vandaar dat een Engels onderzoeksteam de maaltijduren naging en vergeleek met de BMI en de calorie-inname bij de kinderen in de onderzoeksgroep.

 

Later eten, verandert zo goed als niets

De resultaten zijn vrij geruststellend voor ouders die laat werken: kinderen tussen 4 en 18 jaar die hun laatste maaltijd van de dag pas nemen na 20 uur, lopen geen extra risico op overgewicht of obesitas, ook niet na eliminatie van de factoren die het resultaat zouden kunnen beïnvloeden. Voor het overige bleken laat etende kinderen overdag niet meer calorieën in te nemen dan de rest. Er was ook geen significant verschil tussen de inhoud van vroege en late maaltijden.

De auteur van de studie merkt op dat veel minder kinderen pas na 20 uur aten, en dat dit resultaat niet strookt met de verwachtingen van de onderzoekers.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/06/2016 - 12h17
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Zwaarlijvigheid kan worden behandeld Geüpdatet op 05/11/2002 - 00h00

Zwaarlijvigheid is een ziekte en die moet worden behandeld. Eén op de drie Belgische volwassenen weegt te veel. Tegen het jaar 2030 zal het aantal obese Belgen verdubbeld zijn!

Naar een erkenning van obesitas als ziekte Geüpdatet op 21/03/2006 - 00h00

Meer dan vier miljoen Belgen zijn ongezond dik (morbide obesitas). Bold, de Belgische Vereniging voor Obese Patiënten, betreurt dat de aanpak van obesitas (zwaarlijvigheid) geen prioriteit is voor de regering, want de ziekte neemt nog voortdurend toe...

De extra kilo's onder het mes Geüpdatet op 12/06/2007 - 00h00

Overgewicht wordt het gezondheidsprobleem nummer één van de 21ste eeuw. Het begint zelfs epidemische vormen aan te nemen. En niet alleen in Amerika! Van de 450 miljoen Europeanen kampen er 204 miljoen met overgewicht en lijden er 61 miljoen aan obesi...

Chi va piano, va sano Geüpdatet op 15/02/2005 - 00h00

Uit een nieuwe studie over zwaarlijvigheid blijkt dat het looptempo - van wandelen tot hardlopen - niet noodzakelijk recht evenredig is met het percentage gewichtsverlies bij zwaarlijvige kinderen. Het komt er vooral op aan te bewegen!

Meer artikels