PUBLICITÉ

Kinderen leren omgaan met gevaren

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/10/2016 - 11h59
-A +A

Bij kinderen tussen 1 en 4 jaar zijn ongelukken de belangrijkste doodsoorzaak. De helft van deze ongelukken gebeuren in huis.

Hoe kunnen we ze voorkomen? Hoe kunnen we kinderen alert maken voor de gevaren in huis?

PUB

Ongelukken in huis: een valkuil voor kinderen

Thuis voelen kinderen zich veilig, en toch loeren net daar heel wat gevaren. We noemen het “een ongelukje”, maar ongelukken komen bijna nooit vanzelf. De omgeving en bepaalde factoren die eigen zijn aan kinderen spelen vaak een rol. Met omgeving bedoelen we niet alleen hoe een kamer erbij ligt (onderhoudsproducten en geneesmiddelen buiten bereik, kinderveilige elektrische stopcontacten, hekken, een antislipmatje in het bad, de steel van de pan naar de muur weggedraaid, enz.).

Ook het familiale klimaat, de reacties van de ouders en het toezicht spelen een belangrijke rol in de preventie van ongelukken. We kunnen niet overal tegelijk zijn en niemand is onfeilbaar. Het alert maken van kinderen voor gevaren is dus heel belangrijk.

Ongelukken volgens leeftijd

De periode tussen één en vier jaar, maar vooral tussen twee en drie jaar, is een tijd waarin onze kinderen van alles ontdekken. Ze voelen zich aangetrokken tot wat niet mag, ze willen doen "zoals de groten", maar kunnen de risico’s die ze nemen natuurlijk nog niet inschatten. Tegelijk draait ook hun motorische ontwikkeling op volle toeren. Al die factoren samen maken ze kwetsbaar voor ongelukken. Daarom is het belangrijk dat we ze vertrouwd maken met de gevaren in hun omgeving.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/05/2012 - 12h18 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 05/10/2016 - 11h59
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Verstikking bij kinderen: verklein het risico! Geüpdatet op 27/12/2016 - 12h15

Verstikking is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen als gevolg van ongelukken in huis. De aanleiding zijn vaak voorwerpen, kleine stukken speelgoed en voedsel. Hoe kunt u dat soort ongelukken voorkomen?

Kinderen bewustmaken van gevaar Geüpdatet op 20/04/2004 - 00h00

Tussen 1 en 4 jaar zijn ongevallen de belangrijkste doodsoorzaak. De helft van die ongevallen gebeuren thuis. Hoe kunnen ze vermeden worden en hoe kunt u uw kinderen bewustmaken van de gevaren die thuis om de hoek loeren?

Meer artikels