PUBLICITÉ

Kinderen en voeding: hoe kunnen ze opgroeien zonder risico op obesitas?

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist en voedingsdeskundige op 15/12/2015 - 15h29
-A +A

21% van de kinderen in België tussen tien en twaalf jaar kampt met overgewicht of obesitas. Dat ligt voor een groot deel aan hun voeding en het gebrek aan lichaamsbeweging. Hoe stelt u de voeding van uw kind best samen zodat het goed opgroeit en geen risico loopt op obesitas

PUB

Voeding: de eetlust van kinderen schommelt sterk, hou er rekening mee!

Al van bij onze geboorte hebben we een soort computer in onze hersenen zitten die informatie opslaat over alles wat we eten. Die computer in ons brein regelt de honger en het verzadigingsgevoel en belet zo dat we te veel eten en overgewicht krijgen.

Zolang de ouders de werking van dat regelende mechanisme niet verstoren en hun kinderen bijvoorbeeld niet dwingen om te eten als ze geen honger hebben, of ze tussen de maaltijden niet eender wat te knabbelen geven, zullen kinderen spontaan en op een volkomen evenwichtige manier eten … maar daarom niet elke dag. Het kan zijn dat ze ’s maandags alles verslinden en ‘s anderendaags hun neus ophalen voor puree. Maar in de loop van de week compenseren ze dat, en dat is wat telt. U moet de voeding van uw kind dus op weekbasis bekijken, niet per dag.

Daarom moet u zich aan twee basisregels houden:

  • Regel één: verplicht uw kind nooit om zijn bord leeg te eten, ook niet - en vooral niet! - om mama een plezier te doen.
  • Regel twee: voer een ritme in van vier maaltijden per dag (ontbijt, middageten, vieruurtje en avondeten) en geef daarnaast geen tussendoortjes.  

Groeien en voeding: melk, melkproducten en vitamine D

Hoe groter kinderen worden, hoe meer bot ze aanmaken. Dat spreekt vanzelf.

Bot bestaat vooral uit eiwitten, fosfor en calcium. Dat laatste wordt vast en zorgt dus voor de hardheid van bot. Anderzijds is het hele proces van de botaanmaak afhankelijk van de aanwezigheid van vitamine D.

Calcium is vooral te vinden in melk en in melkproducten. Vitamine D wordt door de huid geleverd. Die maakt de vitamine aan onder invloed van de zon.

Kinderen moeten zo lang mogelijk bij het ontbijt en het vieruurtje een grote kop melk drinken. Als ze geen melk meer willen, moet u de melk vervangen door melkproducten zoals yoghurt, platte kaas en gefermenteerde kaas, liefst de hardste soorten (emmentaler en co.). Die bevatten het meeste calcium.

Vitamine D wordt door de zon geleverd en die is er niet altijd. Daarom kunnen kinderen een tekort aan vitamine D hebben. Uw kinderarts zal in dat geval extra vitamine D voorschrijven. En let er in de lente en ‘s zomers op dat uw kind zo veel mogelijk van de zon profiteert, maar bescherm de huid van uw kind ook tegen de zon.

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtist en voedingsdeskundige op 15/12/2015 - 15h29

http://www.inpes.sante.fr/CFESBases/catalogue/pdf/1387.pdf

http://www.fondation-louisbonduelle.org/fileadmin/user_upload/docs/Files/Health_Professionals/fr/television-et-obesite.pdf

http://www.oecd.org/france/Obesity-Update-2014-FRANCE_FR.pdf

http://www.eufic.org/article/fr/expid/basics-alimentation-enfants-adolescents/

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Geen sterke botten zonder melk Geüpdatet op 25/11/2003 - 00h00

Het aantal botbreuken ligt drie maal hoger bij kinderen die geen melk drinken. Een reden om de trend van de frisdrankconsumptie bij de jeugd om te buigen: meer melk drinken is de boodschap.

Ontbijtgranen voor kinderen: met of zonder suiker? Gepubliceerd op 21/02/2011 - 10h06

De gezondheid van kinderen heeft onder meer te maken met hun voeding. Ouders zijn vaak ongerust wanneer het om suiker gaat. Suiker, dat door diëtisten vaak wordt afgeraden, is nochtans aanwezig in zo goed als alle voedingsmiddelen "voor kinderen ". O...

Meer artikels