PUBLICITÉ

Kinderen en tieners: hoe voorkomt u dat ze te dik worden?

Geüpdatet door Paule Neyrat, diëtist en voedingsdeskundige op 02/11/2016 - 12h36
-A +A

18 % van de jongeren in België is te dik; 4% is ronduit obees. Onze kinderen hebben almaar meer de neiging om te veel bij te komen.

Hoe komt dat? En hoe kunt u voorkomen dat uw kind of tiener te dik wordt?  Misschien wordt het tijd om onze gewoonten rond het gezinsleven, de televisie, de smartphone en lichaamsbeweging eens kritisch te bekijken en bij te sturen! Hier alvast een eerste aanzet.

PUB

Kinderen en tieners: opvolgen van groei en gewicht

Elk kind krijgt vanaf zijn geboorte een gezondheidsboekje mee. De groeicurven die de lengte en het gewicht van uw kind aangeven, zullen u dus waarschuwen als de situatie dreigt te ontsporen. 

Tot uw kind tien jaar is, moet u er verplicht mee naar een arts. Die zal de lengte van uw kind controleren en het wegen. Maar daarna moet u dat soort dingen zelf doen, ook al haalt uw kind zijn neus op voor die controles.

Misschien hebt u intussen leren wennen aan de iets te ronde vormen van uw kind. Misschien hebt u nieuwe kleren moeten kopen. Of misschien ziet u hem of haar aan tafel schrokken, maar wijt u het aan de groei. En zegt u tegen uzelf dat het niet erg is, dat het wel in orde komt.

De kloof tussen de lengte- en de gewichtscurve zal u doen beseffen dat de situatie uit de hand dreigt te lopen. 

Want als uw kind of tiener richting obesitas evolueert, is de kans groot dat hij of zij levenslang obees blijft.

Moet u uw kind een vermageringsdieet opleggen?

Het antwoord is voluit NEEN!

Niet doen dus, of u nu een zoon hebt aan wie u het dieet zou moeten opleggen of een dochter die het zelf vraagt, omdat ze zoals zoveel meisjes geïndoctrineerd is door de mode van het mager zijn.

Een vermageringsdieet zal de fysieke en psychische gezondheid van uw kind in gevaar brengen.

Uw zoon of dochter is nog volop aan het groeien. In die periode heeft het lichaam veel essentiële voedingsstoffen nodig en die zal het dan niet krijgen.

Tot hun achttiende ongeveer groeien kinderen continu, soms sneller, soms minder snel. U moet dus geduldig wachten tot uw kind zijn of haar maximale lengte bereikt, maar er intussen ook op toezien dat het geen overtollige kilo’s opstapelt.

Daarvoor moet u het goede eet- en leefgewoonten weten bij te brengen.

De strategie verschilt al naargelang de leeftijd van het kind. Tot aan zijn tiende verjaardag ongeveer bent u het die de regels oplegt. Maar in de puberteit - als kinderen meer en meer hun onafhankelijkheid opeisen, als ze in opstand komen tegen de regels in het gezin - zult u verplicht zijn om blijk te geven van diplomatie. Al betekent dat niet dat u uw gezag niet mag laten zien.

Initialement publié par Paule Neyrat, diëtist en voedingsdeskundige le 25/10/2016 - 16h59 et mis à jour par Paule Neyrat, diëtist en voedingsdeskundige le 02/11/2016 - 12h36

Evidence for energy conservation during pubertal growth A 10-year longitudinal study (EarlyBird 71)

M Mostazir1,, A Jeffery, J Hosking, B Metcalf, L Voss and T Wilkin

Internationa Journal of Obesityonline 8 September 2016 

http://www.who.int/dietphysicalactivity/childhood_why/fr/

Effects of TV in the bedroom of young Hispanic children
Du Feng, Debra B. Reed,  M. Christina Esperat, Mitsue Uchida
Am J Health Promo 25(5s), 2011 

http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/206451/1/9789242510065_fre.pdf

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Kinderen die bang zijn voor water kunnen geholpen worden! Gepubliceerd op 05/06/2012 - 14h12

Houdt uw kind niet van douchen, vindt hij het verschrikkelijk om water op zijn gezicht te krijgen, is hij telkens ziek of klaagt hij systematisch van buikpijn wanneer hij met zijn klas moet gaan zwemmen? Eén ding staat vast: uw kind voelt zich onwenn...

Meer artikels