PUBLICITÉ

Kinderen en honden: goede maatjes?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/06/2015 - 11h22
-A +A

De komst van een baby is een ingrijpende verandering in het gezin en kan flink wat stress veroorzaken bij uw hond.

Uw hond kan zowel een fantastische vriend voor uw kind zijn als een reëel gevaar.

Het komt er dan ook op aan om goed om te gaan met die nieuwe situatie en zo de veiligheid van uw kind en het welzijn van uw dier te waarborgen.

PUB

De hond tegenover de indringer

Velen onder ons hebben een hond in huis. Sommige levensgebeurtenissen kunnen de vreedzame relatie die u gaandeweg met uw huisdier hebt opgebouwd, echter danig verstoren. Eén van de meest ingrijpende gebeurtenissen is de geboorte van een kind. Onze trouwe viervoeters hebben het daar immers niet altijd zo op begrepen en kunnen soms gevaarlijk reageren, afhankelijk van hun karakter en de mate waarin ze gewoon zijn aan kinderen.

Uiteraard reageert elk dier op zijn eigen manier op deze 'indringer'.  Heeft uw hond op jonge leeftijd leren om te gaan met kinderen van alle leeftijden, heeft hij een evenwichtig karakter en is hij goed afgericht, dan zou de komst van uw baby zonder problemen moeten verlopen.

De problemen beginnen als uw hond angstig, dominant of impulsief is. Een angstige hond zal de nieuwkomer ervaren als een verstoring van zijn routine. Een dominante hond kan het gemunt hebben op uw kind, om weer de aandacht op te eisen die hij is kwijtgeraakt. En de dominante teef zou zich de baby wel eens kunnen willen toe-eigenen om er haar "pup" van te maken. Ten slotte mag u niet vergeten dat honden een jagersinstinct hebben en baby's dan ook als een prooi kunnen beschouwen als ze niet gesocialiseerd zijn om met kinderen om te gaan.

In de regel mag u uw kind nooit alleen laten met de hond, ongeacht zijn ras, zijn karakter en de band die u hebt met uw huisdier. Wees waakzaam: één seconde onoplettendheid volstaat!

Vóór de komst van de baby

Een goede raad aan toekomstige mama's en papa's: geef uw hond minder aandacht tijdens de zwangerschap, zodat hij er beter mee omkan als de baby er eenmaal is. Leg enkele vuile kleertjes van de baby bij de hond op het ogenblik dat de baby nog op de kraamafdeling ligt (maar laat ze hem niet aanraken!). Op die manier kan hij geleidelijk vertrouwd raken met de nieuwe geuren.
Besteed vervolgens extra aandacht aan uw hond tijdens het samenzijn met de baby, zodat hij de nieuwkomer associeert met aangename momenten.

Initialement publié par Anne Pensis, Dierenarts le 21/09/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/06/2015 - 11h22
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Baby's, honden en katten Geüpdatet op 11/11/2003 - 00h00

Wanneer kersverse moeders ontslagen worden uit de kraamkliniek en terugkeren naar huis, rijzen er vaak heel wat vragen en zelfs problemen. Hebt u een huisdier, dan vraagt u zich ongetwijfeld af hoe uw hond of uw kat zal reageren op de nieuwkomer.

Gaan honden en kinderen goed samen? Gepubliceerd op 12/11/2012 - 13h04

Wil uw jongste peuter absoluut een hond ? De voordelen van een huisdier voor de ontwikkeling van een kind zijn er wel degelijk , maar een hond in huis nemen is geen beslissing die u lichtvaardig mag nemen. Enkele overwegingen.

De fret: een schattig huisdier Geüpdatet op 17/11/2004 - 00h00

De fret is een dier dat niemand onverschillig laat: het is mooi, beweegt zo grappig en is een aangenaam huisdier als het getemd is. Vóór u zich laat verleiden, kunt u echter beter wat informatie verzamelen over deze bijzondere vleeseter.

Meer artikels