PUBLICITÉ

Kinderen en computers: de gevaren onderkennen

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00
-A +A

Kinderen zijn geboeid door computers en brengen almaar meer tijd door achter het scherm. Heeft deze activiteit nefaste gevolgen voor de gezondheid?

PUB

Er bestaan CD-roms met computerspelletjes die speciaal werden ontwikkeld voor kinderen vanaf 1 jaar. Grotere kinderen en adolescenten kunnen computerspelletjes spelen, naar muziek luisteren, "surfen" om de wereld te ontdekken en uiteraard om hun schoolprogramma opnieuw te bekijken. Voor de ouders rijmt een kind voor de computer met slagen op school. Maar zijn er daaraan geen risico's verbonden en wat kan men doen om dat te voorkomen?

Rugpijn

Een kind gaat voor een computer zitten zoals het dat zou doen voor eender welke tafel. Daarna wringt het zich in allerlei bochten of buigt het zich voorover. Na verloop van tijd wordt de rug niet meer gespaard en deze houdingen werken rug- en schouderpijn in de hand. U moet er dus voor zorgen dat het kind correct zit voor zijn computer:

  • de stoel zo aanpassen dat het scherm zich ter hoogte van de ogen bevindt;
  • een rugleuning is noodzakelijk om de rug van het kind te laten rusten;
  • een voetsteuntje voorzien voor de allerkleinsten;
  • een trui rond de taille dragen om de rug onderaan te ondersteunen;
  • ervoor zorgen dat het kind regelmatig even de benen strekt;
  • uw kind niet voor een draagbare computer zetten, want dit werkt slechte houdingen in de hand.

De slaap

We kunnen allemaal hele avonden op het klavier zitten tokkelen of een joystick bedienen. Sommige kinderen en vooral jongens kunnen er hun slaap voor laten en zeer laat opblijven. De gevolgen spreken voor zich: door de verschuiving van de biologische klok kunnen ze 's morgens moeilijk opstaan en zijn ze overdag slaperig. U moet daar paal en perk aan stellen en bepalen op welk uur ze moeten gaan slapen!

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 09/01/2002 - 00h00 Santé et ordinateur - Le guide quotidien, Joanna Bawa, Ed. j'ai lu, collection J'ai lu bien être.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Help, mijn kind is verslaafd aan het internet! Geüpdatet op 26/02/2008 - 00h00

Steeds meer jongeren en ook volwassenen kampen met een internetverslaving, ook wel cyberverslaving genoemd. Hoe weet je of je kind echt verslaafd is aan internetten en de personal computer (pc)? En wat kunt u doen als uw kind verslaafd is?

Terug naar school: medische check-up van uw kind Gepubliceerd op 29/08/2014 - 12h28

Het begin van het nieuwe schooljaar is altijd een drukke tijd. Sommige dingen kunnen al voor het nieuwe schooljaar afgehandeld of gepland worden. Wacht niet tot het laatste moment, maar neem wat voorsprong. Dat bespaart u en uw kind al een hoop stres...

Meer artikels