PUBLICITÉ

Kinderen bewustmaken van gevaar

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/04/2004 - 00h00
-A +A

Tussen 1 en 4 jaar zijn ongevallen de belangrijkste doodsoorzaak. De helft van die ongevallen gebeuren thuis. Hoe kunnen ze vermeden worden en hoe kunt u uw kinderen bewustmaken van de gevaren die thuis om de hoek loeren?

PUB

Thuis voelen we ons veilig, maar soms blijkt het een zeer gevaarlijke plek te zijn. En ongevallen overkomen niet om het even wie en gebeuren ook niet om het even waar. Ook de omgeving en bepaalde factoren die eigen zijn aan het kind, spelen daarbij een rol.

Onder omgeving mogen we niet alleen de indeling van de ruimte verstaan (onderhoudsproducten en geneesmiddelen die voldoende hoog opgeborgen worden, zodat het kind er niet aankan, beschermplaatjes op stopcontacten, veiligheidshekken, antislipmatje in bad, pannen met de steel naar binnen plaatsen enz.). Ook het gezinsklimaat, de reacties van de ouders en de graad van waakzaamheid spelen een zeer belangrijke rol. Maar ouders kunnen nu eenmaal niet overal tegelijk zijn en zijn evenmin onfeilbaar. Vandaar dat opvoeding essentieel is.

Tussen één en vijf jaar, en meer bepaald tussen twee en drie jaar, bevinden kinderen zich in volle verkenningsfase. Verboden vruchten smaken het best: ze willen doen "zoals de grote mensen" en zijn zich uiteraard niet bewust van de risico's die ze nemen. Ze zijn bovendien ook in volle motorische ontwikkeling. De combinatie van al die factoren verhoogt de kans op ongevallen. Vandaar dat u uw kind absoluut moet wijzen op de gevaren van zijn omgeving.

In de eerste plaats moet u zeer precies zijn als u uw kind op een gevaar wijst. Vervolgens moet u uitleggen waarom en uw waarschuwing herhalen. Uw kind moet ook goed begrijpen dat een verbod ("daar mag je niet aankomen") geen straf is, maar voor iedereen geldt; u moet daarbij het goede voorbeeld geven. Voor sommige kinderen is die uitleg echter niet voldoende: ze moeten het zelf aan den lijve ondervinden. Neem dus het voortouw en toon het gevaar in kwestie concreet aan in een onschuldige situatie die u perfect beheerst. Vraag uw kind bijvoorbeeld om langzaam zijn vinger naar de gloeiend hete pan of het strijkijzer te brengen, zodat het zelf kan vaststellen hoe gevaarlijk die dingen zijn. Op die manier zal het uw waarschuwingen ernstiger nemen. Aangezien u uw kind niet altijd kunt weghouden van gevaarlijke voorwerpen - een schaar, een mes en ander gereedschap bijvoorbeeld -, kunt u het beter uitleggen hoe ze werken. Kies daarvoor het meest geschikte moment, afhankelijk van zijn leeftijd en maturiteit, en hou het goed in de gaten zolang het nog niet zelf met het gevaar kan omgaan. Gebeurt er dan toch een ongeval, dan kunt u beter nauwkeurig en rustig uitleggen wat er precies gebeurd is en tonen wat uw kind had moeten doen in plaats van het te berispen. Op die manier geeft u het verantwoordelijkheid en laat u zien dat u het vertrouwt. Zoals Anne Bacus uitlegt, gebeuren heel wat ongevallen in situaties van "aan- en afwezigheid": de ouders zijn thuis, maar druk bezig aan de telefoon of met een ander kind, of volop in gesprek met de kinderoppas. In dergelijke situaties nemen kinderen vaak risico's, als manier om aandacht te vragen.

Het perfecte huis bestaat niet, dus moet u alles doen om zijn kamer zo veilig mogelijk te maken, zodat er toch minstens één vertrek is waar het geen gevaar loopt.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/04/2004 - 00h00 Anne Bacus, Votre enfant, uitgeverij Marabout.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm kinderen tegen thuisongevallen Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen en zijn dan ook de eerste slachtoffers van thuisongevallen. Toch zouden de meeste van die ongevallen met eenvoudige voorzorgsmaatregelen en gezond verstand vermeden kunnen worden. Hieronder leest u welke maa...

Ongevallen: opgelet voor de ogen van kinderen! Geüpdatet op 13/08/2002 - 00h00

Ongevallen thuis kunnen zeer ernstige gevolgen hebben voor de ogen. Ongevallen voorkomen is uiteraard de beste oplossing, maar als er zich toch een ongeval voordoet, moeten de ouders aandachtig tekenen van eventuele aantasting van de ogen opsporen.

Bronchiolitis bij baby's: tips Gepubliceerd op 25/01/2011 - 13h11

Elk jaar loopt bijna 30% van de kinderen onder twee jaar een bronchiolitis op. Wat valt er aan deze ziekte te doen? Wat zijn de symptomen , de risico's op overdracht en hoe moet u reageren?

Meer artikels