Blog : " Blog van de redactie "
Een studie heeft aangetoond dat kinderen die net voor het slapen gaan een verhaaltje voorgelezen krijgen de woorden efficiënter opslaan dan wanneer dat overdag gebeurt.
Nog een goede reden om het ’s avonds rustig aan te doen.

Een verhaal? Boven op al de rest?
Een kind net voor het slapen gaan een verhaal vertellen is vaak een hele bedoening.
Voor ouders die uit werken gaan, is de avond vaak een helse tijd. De kinderen moeten worden afgehaald, eten krijgen, in bad en daarna het bed in. En de ouders zijn zelf ook moe van een hele dag werken, ze willen elkaar vertellen hoe de dag geweest is, ze moeten zelf ook eten, enz.
Kortom, elke minuut is kostbaar. Het is ook niet vanzelfsprekend om alles gedaan te krijgen zonder spanningen of stress.
En dan boven op dat alles nog een verhaaltje vertellen… De verleiding is vaak groot om het over te slaan.
Ook de nachtrust is per slot van rekening kostbaar.
Trouwens, als je een verhaal vertelt, volgt misschien wel de vraag om er nog eentje en nog eentje voor te lezen. Zo dreigen er (nieuwe) conflicten te ontstaan, want hoe vermoeider kinderen zijn, hoe minder goed ze om kunnen met frustratie!
De luxe van wat tijd te maken
Ondanks dat alles is het verhaaltje voor het slapen gaan te waardevol om het over te slaan.
De positieve effecten ervan op de woordenschat van kinderen zijn nu wetenschappelijk bewezen.
Maar een verhaal, dat is vooral ook een paar minuten gaan zitten, weer tot rust komen – en indien nodig de brandjes blussen – rond een ritueel dat even oud is als de mensheid.
Een verhaal dat bang maakt, dat aan het lachen of nadenken zet, dat is een moment buiten het werkelijke leven waarin we de tijd even kunnen vergeten, misschien wel voor het eerst die dag.
Het is dus veel te kostbaar om er niet enkele minuten slaap voor op te offeren!