PUBLICITÉ

Kilo's kwijtraken na de zwangerschap: gemakkelijker met borstvoeding

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/03/2008 - 00h00
-A +A

Tijdens de zwangerschap worden we over het algemeen zwaarder, en daar is ook een heel goede reden voor! Het vet dat wordt opgeslagen is er om ons na de bevalling te helpen ons kindje te voeden. Logisch besluit: het is veel gemakkelijker om het extra gewicht van de zwangerschap weer kwijt te raken als we voor borstvoeding kiezen.

PUB

Redenen te over om te kiezen voor borstvoeding

Moedermelk is en blijft de beste voeding voor de ontwikkeling van een pasgeboren kind. Ze bevat veel antilichaampjes - die beschermen tegen risico op infecties -, veel eiwitten - nodig voor de groei -, veel koolhydraten en omega 3, en mineralen voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Moedermelk bevordert de intellectuele ontwikkeling en beperkt het risico op obesitas van het kind.

Maar er is nog een ander voordeel van borstvoeding waarover weinig wordt gesproken, en dat is het gewichtsverlies van de moeder na de zwangerschap. Veel vrouwen hebben veel moeite om na de bevalling hun oorspronkelijke gewicht terug te krijgen. En het is inderdaad niet altijd vanzelfsprekend om weer van de kilo's af te raken die er tijdens de zwangerschap zijn bijgekomen. Kiezen voor borstvoeding kan daarbij helpen.
Een deel van het vet dat tijdens de zwangerschap op natuurlijke wijze wordt opgeslagen, dient precies voor de productie van de moedermelk. Geen wonder dus dat vrouwen die hun kind de borst geven gemakkelijker weer hun vorm en gewicht terugvinden dan vrouwen die hun kind niet zogen. Gemiddeld 6 maanden tot een jaar na de bevalling hebben vrouwen die borstvoeding geven hun extra kilo's weer kwijt.

Dat voordeel van borstvoeding manifesteert zich op voorwaarde dat we niet voor twee gaan eten, met als excuus dat we onze baby zelf voeden. Net zoals tijdens de zwangerschap verandert het metabolisme van de moeder ook tijdens de borstvoeding, en wel zo dat de voorgeschreven voedselporties volstaan voor de moeder en het kind. Het is dus geen optelsommetje: we hoeven niet meer te eten, maar wel beter.
Borstvoeding maakt het dus gemakkelijker om na zwangerschap af te vallen. Dat voordeel wordt nog versterkt als we daarbij ook nog geleidelijk aan regelmatig sport of fysieke inspanningen gaan doen: wandelen, zwemmen… Het is een aspect dat zeker niet mag verwaarloosd worden.

Is het verboden om tijdens de borstvoeding te diëten?

Absoluut. Elke draconische beperking van het aantal calorieën kan de melkproductie verminderen en negatief werken op de duur van de borstvoeding en de ontwikkeling van het kind. Borstvoeding is evenwel niet incompatibel met een gezond en evenwichtig voedingsdieet. Waar u op moet letten is dat u niet te restrictief bent (nooit minder dan 1800 calorieën per dag) en dat u geen voedselcategorieën uitsluit. Volgens bepaalde studies heeft het gewichtsverlies van een vrouw die de borst geeft geen gevolgen voor het gewicht van het kind, op voorwaarde dat het voedselprogramma evenwichtig is en dat het gewichtsverlies gematigd blijft: niet meer dan 2 kilo's per maand.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/03/2008 - 00h00

Leche league France, Allaiter Aujourd'hui n° 55, www.lllfrance.org.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De weldaden van borstvoeding Gepubliceerd op 18/10/2012 - 14h48

Borstvoeding geven is natuurlijk, maar is nog veel meer ... Borstvoeding is bevorderlijk voor het contact van de baby met de huid, de warmte, de reuk en de stem van zijn moeder. Borstvoeding heeft tal van nutritieve, fysiologische en psychologische e...

Voor- en nadelen van borstvoeding: de feiten Gepubliceerd op 03/08/2016 - 14h47

Borstvoeding wordt unaniem door alle kinderartsen aangeraden. In België geven nochtans amper 67% van de moeders bij de geboorte de borst , en hun aantal vermindert heel snel als het kindje wat ouder wordt. De borst geven is namelijk niet vanzelfsprek...

Meer artikels