PUBLICITÉ

Kies een tatoeëerder die u 100% kunt vertrouwen

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/01/2009 - 00h00
-A +A

De tijd dat mensen raar opkeken bij het zien van een tatoeage of piercing is voorbij. Dat betekent echter niet dat het laten aanbrengen van tatoeages of piercings geen risico's meer inhoudt. Infecties opgelopen bij het laten zetten van een tatoeage kunnen uiterst gevaarlijk zijn. Men moet dus een tatoeëerder of piercer kiezen die volledig te vertrouwen is.

PUB

Infectierisico's van piercings en tatoeages

Bij het zetten van een tatoeage of piercing, gaat er sowieso een naald door de huid, waardoor een zeker infectierisico ontstaat. Op deze manier kunnen talrijke virussen, bacteriën en andere kiemen doorgegeven worden, wat kan leiden tot ziekten en aandoeningen zoals hepatitis B en C, aids, herpes, het humaan papillomavirus, wratten, huidinfecties, enz. Om dergelijke risico's te vermijden, moet men uiterst voorzichtig zijn en goed uitkijken bij de keuze van een tatoeëerder of piercer. In België zijn beide beroepen gereglementeerd, maar dat biedt nog geen volledige zekerheid. Alvorens een tatoeage of piercing te laten zetten, moet u over alle mogelijke informatie beschikken. Stel vooraf al uw vragen aan de professional die u uitgekozen hebt en bezoek de lokalen waar de tatoeage of de piercing zal aangebracht worden.

Vraag eerst inlichtingen en laat dan pas een tatoeage of piercing aanbrengen

De lokalen moeten bestaan uit twee afzonderlijke ruimten: een steriele ruimte waar de tatoeage of piercing gezet wordt en een ruimte voor het schoonmaken, ontsmetten en steriliseren van instrumenten en materiaal.

Tatoeëerders en piercers moeten hun handen wassen met antibacteriële zeep vóór en na de behandeling van elke klant. Ze moeten ook handschoenen voor eenmalig gebruik dragen. Die handschoenen moeten steriel zijn en vervangen worden vóór elke nieuwe klant en zodra ze bezoedeld materiaal aangeraakt hebben.

Het materiaal moet zoveel mogelijk wegwerpmateriaal zijn (voor eenmalig gebruik dus): naalden, pigmenten, inkt, handschoenen, sponsen, doekjes, bekertjes… Dit materiaal mag pas net vóór het zetten van de tatoeage of piercing en in aanwezigheid van de klant uit de verpakking gehaald worden.

Besmet wegwerpmateriaal moet vervolgens in speciale daarvoor bestemde recipiënten geplaatst worden en vervolgens klaargemaakt voor transport volgens de van kracht zijnde regels voor de openbare gezondheid en hygiëne.

Het groter materiaal (tangen, katheters, schoteltjes…) moet met stoom gesteriliseerd worden.

Elk oppervlak en alle grotere instrumenten moeten na elke klant ontsmet worden: het werkoppervlak, de stoel of zetel…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 06/01/2009 - 00h00 Communiqué van de Franse Academie voor geneeskunde, januari 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hepatitis B en C: wie zijn de risicopatiënten? Geüpdatet op 27/06/2006 - 00h00

Wist u dat 50.000 Belgen besmet zijn met chronische hepatitis B en 70.000 tot 80.000 met hepatitis C? Een groot deel ervan is zich daar niet eens van bewust. De twee virussen zijn nochtans heel besmettelijk. Het is dus heel belangrijk dat de inspanni...

Risicofactoren van hepatitis C: een stand van zaken Geüpdatet op 29/10/2002 - 00h00

De risicofactoren van overdracht van het hepatitis-C-virus (HCV) zijn veranderd. Vóór 1992 werd de besmetting vooral opgelopen door het gebruik van intraveneuze drugs en bloedtransfusies. Nu is de lijst nog langer.

Aids: welke spoedbehandeling? Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

Als u onveilig gevrijd hebt, een condoom hebt vergeten te gebruiken, het condoom gescheurd is, zich gesneden hebt aan een met bloed besmeurd voorwerp of een spuit hebt gedeeld, moet u snel reageren en binnen 48 uur behandeld worden.

Bloed geven, leven geven Geüpdatet op 19/11/2002 - 00h00

Het Belgische Rode Kruis heeft een nieuwe campagne gelanceerd om bloedgevers te rekruteren. Wie kan bloed geven? Hoe begint u eraan?

Meer artikels