PUBLICITÉ

De keuze van de therapeut: een cruciale stap voor een goede therapie...

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 24/06/2008 - 00h00
-A +A

Als het psychisch leed dat we ondervinden te zwaar wordt, als we er alleen of met de hulp van onze omgeving niet uit geraken, valt een psychotherapie te overwegen. En de eerste stap in deze therapie is altijd de keuze van de therapeut!

PUB

Welke methode te kiezen?

In de psychotherapie bestaan er heel veel en heel diverse methodes die elk minder of meer geschikt zijn voor uw probleem, uw vragen of uw persoonlijkheid. Het is heel belangrijk dat u niet zo maar toevallig ergens een afspraak maakt, maar eerst informatie inwint over deze methodes. Zo kunt u kiezen tussen gedragstherapie, sofrologie, gestalttherapie, hypnotherapie, een analytisch geïnspireerde therapie, transactionele analyse, psychoanalyse, EMDR, haptotherapie, oplossingsgerichte therapieën, enz. Neem voldoende tijd om kennis te maken met al deze verschillende behandelingswijzen. Het zal u heel veel opleveren en u zult er veel tijd mee winnen.

De keuze van de therapeut

Als u eenmaal de methode hebt gekozen die u het best geschikt lijkt, moet u nog op zoek naar een goede therapeut. Daarvoor is het belangrijk dat u er zich goed bij voelt en dat het klikt tussen u beiden. Maak een afspraak voor een eerste gesprek en wees eerlijk tegenover uzelf. Voelt u zich op uw gemak? Voelt u zich begrepen? Hebt u het gevoel dat men naar u luistert? Dat u gerespecteerd wordt? Vindt u de opmerkingen en de vragen van de therapeut relevant? Hoe ziet de therapeut het werk dat u zult doen? Wat is zijn tarief per consultatie? Stel u al deze vragen…
Aarzel niet om twee of drie verschillende therapeuten te raadplegen voor u de knoop doorhakt en beslist dat dit degene wordt die u een poos lang zal begeleiden.
Een therapie is immers geen magische formule. De kans is groot dat u meerdere maanden samen zult werken, ook al vindt u een persoon die u goed ligt. Dat geldt ook voor de kortlopende therapieën. Het loont dus de moeite om er vooraf genoeg energie in te steken. Zo verliest u achteraf geen tijd.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 24/06/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hoe vindt u de juiste psycholoog? Geüpdatet op 11/05/2016 - 09h48

Psychotherapie kan echt wel een leven veranderen. Maar het is een nogal ingewikkeld proces dat ook veel inzet vraagt van de patiënt. De eerste stap is natuurlijk het kiezen van een psycholoog . Hoe pakt u het aan?

Wat u moet weten over psychologen en psychiaters Geüpdatet op 02/01/2007 - 00h00

Pierrick Hordé is auteur en arts. Samen met journaliste Claire Gabillat schreef hij 'Patients si vous saviez' (Als patiënten dit zouden weten' Ed. Flammarion). Hij helpt lezers bij het vinden van hun weg in de 'medische jungle', of het nu gaat om al...

Prikkelbare darm: kan psychotherapie helpen? Geüpdatet op 13/01/2016 - 10h48

Naar een psycholoog gaan voor buikpijn ? Voor wie sukkelt met een prikkelbare darm is dat geen slecht idee. Dat blijkt uit een recente studie die een stand van zaken maakt van de huidige wetenschappelijke inzichten.

Meer artikels