PUBLICITÉ

Kerstshoppen voor de kinderen: koop veilig speelgoed

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/12/2012 - 12h43
-A +A

De eindejaarsfeesten, en dus ook het kerstshoppen, naderen met rasse schreden. Heel wat factoren spelen een rol bij de keuze van het speelgoed dat we aan een kind willen geven.

De belangrijkste is ongetwijfeld de veiligheid. We hebben voor u enkele tips verzameld.

PUB

Veilig speelgoed: de basisregels

De eerste stap om u ervan te verzekeren dat een stuk speelgoed veilig is voor het kind aan wie u het wil schenken, is het etiket of de gegevens op de verpakking zeer aandachtig lezen. Koop bijvoorbeeld geen speelgoed dat niet voorzien is van het CE-keurmerk.

Dit label betekent dat de fabrikant zich houdt aan de Europese wetgeving, die bij de strengste ter wereld hoort.

Op het etiket staat de leeftijd waarop het stuk speelgoed zonder gevaar voor het kind kan gebruikt worden. Het is belangrijk dat u rekening houdt met deze aanbevelingen, maar ook dat u ze aanpast aan wat u weet over het kind. Een step is bijvoorbeeld alleen geschikt voor een kind dat, ongeacht zijn leeftijd, beschikt over een goed ontwikkeld evenwichtsgevoel.

Nog een laatste basisregel: koop het speelgoed bij voorkeur in winkels die u echt kan vertrouwen. Op deze manier vermijdt u het risico om geconfronteerd te worden met namaakspeelgoed.

 

Niet elk speelgoed is geschikt voor kinderen

Sommige stukken speelgoed hebben, hoe oud het kind ook is, nadelen die ze ongeschikt maken voor (bijna) elke situatie. Speelgoed dat kleine onderdelen bevat die rondvliegen of in de lucht geslingerd worden, kunnen voor andere kinderen gevaarlijk zijn, ook al heeft het kind dat ermee speelt de juiste leeftijd.

Wees ook voorzichtig met speelgoed dat lawaai maakt. Naast de hinder die ze kunnen veroorzaken voor de mensen in de buurt, kunnen ze het gehoor ernstige schade toebrengen.

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/11/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/12/2012 - 12h43

"Toys: 12 tips for a safe Christmas", gemeenschappelijke verklaring van de verschillende organisaties van speelgoedfabrikanten en -verdelers en van de BEUC (Bureau européen des unions de consommateurs, Europees bureau van consumentenverenigingen)

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Bescherm uw oren en die van uw kinderen! Gepubliceerd op 22/05/2015 - 09h01

Een trommel, een speelauto op batterijen, een nepcomputer of -telefoon die belsignalen maakt... Heel veel speelgoed produceert tegenwoordig geluiden en kleine kinderen zijn er dol op. Maar de ouders beseffen niet altijd dat hun kind door dat soort la...

Meer artikels