PUBLICITÉ

Kernicterus

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Vorm van geelzucht die het leven van de pasgeborene bedreigt. De aandoening is gekenmerkt door het voorkomen van rode bloedcellen met kernen in het circulerend bloed.

PUB

De aanwezigheid van kernhoudende rode bloedlichaampjes wijst op een versnelde afbraak van bloedlichaampjes. Normaal komt deze jonge vorm van het rode bloedlichaampje niet in het circulerend bloed voor. De geelkleuring van de kern is het gevolg van ophoping van galkleurstof in het bloed.

Door de verhoogde afbraak van bloedkleurstof komen bovendien grote hoeveelheden van het giftige afbraakproduct bilirubine in het bloed. Deze stof wordt normaal door de lever en de milt verder afgebroken tot onschadelijke stoffen.
Bij kernicterus is deze leverwerking echter gestoord. Lever en milt zijn vergroot. Het kind vertoont soms al binnen enkele uren na de geboorte een ernstige geelzucht. De stijgende hoeveelheid bilirubine vergiftigt voornamelijk de zenuwkernen in de hersenstam en de basale zenuwkernen van de grote hersenen. Het kind gaat daardoor zenuwstoringen vertonen. Het ligt met het hoofd achterover, is geheel verstijfd en kan stuipen vertonen.

De belangrijkste behandeling van kernicterus bestaat uit wisseltransfusies waarbij men het bloed van de baby vervangt door bloed zonder bilirubine.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat is geelzucht precies? Gepubliceerd op 26/11/2012 - 11h57

Geelzucht is een verkleuring van de huid en de ogen die wijst op een probleem met de lever of de galwegen . Maar geelzucht komt ook heel vaak voor bij pasgeboren baby’s , vooral dan bij prematuurtjes. We gaan even in op dit symptoom.

Intense vermoeidheid: is het mononucleose (klierkoorts)? Gepubliceerd op 06/01/2014 - 17h01

Mononucleose is een goedaardige aandoening die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barrvirus. Vooral tieners en jonge volwassenen krijgen ermee te maken. Een van de bekendste symptomen van deze ziekte is een onverklaarbare grote vermoeidheid, maar mon...

Klierkoorts is meer dan vermoeidheid Gepubliceerd op 11/01/2017 - 17h38

Een grote vermoeidheid bij de minste inspanning is één van de bekendste symptomen van klierkoorts of mononucleose. Toch hoeft u niet meteen aan de kusjesziekte te denken als uw puberzoon of -dochter vaak moe is. Met klierkoorts gaan immers ook andere...

Meer artikels