PUBLICITÉ

Kernenergie: waarom hebben we jodiumpillen nodig?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2017 - 16h50
-A +A

In 2017 wil de regering de verdeling van jodiumpillen uitbreiden tot het hele land; elke Belg zou dus binnenkort de tabletten in huis moeten kunnen halen. De maatregel moet ons beschermen tegen de gevolgen van een eventuele kernramp. Maar hoe werken de pillen? En hoe gebruiken we ze correct?

PUB

Waarvoor dienen jodiumpillen bij een kernramp?

Bij een kernramp kan er radioactief jodium vrijkomen. Die stof wordt opgeslagen in de schildklier. Door de verdere bestraling van dat orgaan (nu in het lichaam in plaats van erbuiten) neemt de kans op kanker en andere aandoeningen van de schildklier toe. Als we op het moment van de ramp jodiumpillen nemen, verzadigen we de schildklier met gewoon (stabiel) jodium en beletten we zo dat er radioactief jodium in ons lichaam wordt opgeslagen.

Daarom worden er op dit moment al jodiumpillen uitgedeeld aan alle mensen die in de buurt (d.w.z. op minder dan twintig kilometer) van een kerncentrale wonen. De bedoeling van deze maatregel is dat mensen de pillen bij de hand hebben als er zich een kernramp voordoet en dat ze ze dan niet eerst nog moeten gaan kopen. Voor 2017 is beslist om de gevarenzone op te trekken van twintig naar honderd kilometer en dus een verdeling van jodiumpillen te voorzien in een straal van honderd kilometer rond een kerncentrale. Heel België valt nu met andere woorden onder de maatregel. Dit jaar nog zou dus elke Belg zich de pillen gratis moeten kunnen aanschaffen.

 

Waar kunt u jodiumpillen kopen?

Jodiumpillen zijn zonder voorschrift in de apotheek te krijgen. Maar niet alle apotheken hebben ze in voorraad. Vraag dus best even na. Maar opgelet: het feit dat u de pillen koopt, betekent niet dat u ze ook al moet innemen. Wacht gewoon de instructies van de overheid af.

 

Wie mag of moet jodiumpillen nemen?

Algemeen kunnen we stellen dat hoe jonger iemand is, hoe belangrijker het gebruik van jodium bij bestraling is. De soorten kanker die men zo hoopt te vermijden, ontwikkelen zich namelijk op lange termijn; kinderen lopen dus meer kans om tijdens hun leven zo’n kanker te krijgen. Zwangere vrouwen beschermen hun baby door stabiel jodium te nemen. Anderzijds is inname van jodiumpillen voor mensen boven de veertig zinloos: de kans dat dit schildklierkanker veroorzaakt of al bestaande schildklierproblemen verergert, is dan namelijk groter dan het verwachte voordeel. Ook mensen die allergisch of overgevoelig zijn voor jodium, nemen er natuurlijk best geen.

 

Correct omgaan met de jodiumpillen

De pillen bewaren heel lang. Ze hebben geen uiterste gebruiksdatum, maar kunnen zonder gevaar tot tien jaar na aankoop worden gebruikt.
Het belangrijkste is dat u ze op een logische plaats opbergt waar u ze makkelijk zult terugvinden. Want als de situatie zich voordoet, moet u er zo snel mogelijk bij kunnen. De overheid raadt hiervoor het apothekerskastje aan.

 

Hoe moet u jodiumpillen nemen?

De tabletten moeten in water worden opgelost. De smaak is niet bepaald aangenaam; voor kinderen kunt u de vieze smaak wat camoufleren door melk of een zoete drank te gebruiken.

De aanbevolen dosis jodium hangt af van de leeftijd en de situatie (zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, moeten een specifieke dosis nemen). Alle instructies staan of de doos. Lees ze aandachtig voor u de pillen neemt.

Jodiumpillen beschermen alleen tegen radioactief jodium, maar dat is niet de enige gevaarlijke stof die bij een kernramp vrijkomt. Stabiel jodium innemen, volstaat dus niet. U moet daarnaast ook alle andere aanbevelingen volgen om u te beschermen als er zich een probleem voordoet. En die zijn: binnen blijven, ramen en deuren dichtdoen en de instructies van de overheid volgen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2017 - 16h50

Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle

Info-risques.be

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Kernongevallen: denk aan jodium! Geüpdatet op 14/03/2003 - 00h00

Naar aanleiding van enkele recente (valse) alarmen in ons land, willen we er toch aan herinneren dat de schildklier moet worden beschermd bij een kernongeval. Na het kernongeval van Tsjernobyl hebben de vorsers de langetermijngevolgen nog beter kunne...

Onze zomerreeks : Hoe water behandelen? Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Water is bron van leven, maar - zoals we hebben gezien - soms ook van ziekten. We kunnen heel wat ongemakken voorkomen door enkel flessenwater te drinken (maar de fles moet dan wel ter plekke worden geopend). Ga niet zwemmen in zoet water (stilstaand...

Radiologie: opgelet voor allergie! Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Bij sommige radiologische onderzoeken worden jodiumhoudende contraststoffen toegediend die, zoals de naam het zegt, het contrast van de bekomen beelden verhogen. Men kan echter allergisch zijn voor dergelijke contraststoffen en dat kan soms zware pro...

Meer artikels