Kernenergie: hoe bescherm ik me tegen radioactieve neerslag?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 17/03/2011 - 17h01
-A +A

Het is nog niet zover, maar de ramp in Japan wekt bij iedereen grote angst. Wat moet u doen als er radioactiviteit vrijkomt?

PUB

Beletten dat de schildklier radioactief jodium kan opnemen

Een van de radioactieve elementen die bij het vrijkomen van radioactiviteit in de atmosfeer terechtkomen, is radioactief jodium. Als dat jodium in de schildklier belandt, veroorzaakt het letsels die jaren later tot kanker kunnen leiden. Het innemen van stabiel jodium kan dat beletten. Het verzadigt namelijk de schildklier, waardoor die geen radioactief jodium meer kan opnemen.

 

Beschutting zoeken voor de radioactieve wolk

Een andere nuttige maatregel is om - in de mate dat dit mogelijk is - blootstelling aan de radioactieve wolk te vermijden. Om te voorkomen dat er radioactieve deeltjes in de woning binnenkomen, moet de doorvoer van buitenlucht naar binnen afgesneden worden. Zet dus de verwarming, de airco en andere luchtcirculatiesystemen uit, stop ventilatiegaten dicht, sluit vensters en luiken…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 17/03/2011 - 17h01

WGO, 14/03/2011 ; Le Quotidien du Médecin van 16/03/2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Kernenergie: waarom hebben we jodiumpillen nodig? Geüpdatet op 09/03/2017 - 16h50

In 2017 wil de regering de verdeling van jodiumpillen uitbreiden tot het hele land; elke Belg zou dus binnenkort de tabletten in huis moeten kunnen halen. De maatregel moet ons beschermen tegen de gevolgen van een eventuele kernramp. Maar hoe werken...

Radioactieve patiënten en luchthavenperikelen Geüpdatet op 12/09/2006 - 00h00

Ten gevolge van een specifieke behandeling of een bepaald onderzoek kunnen patiënten 'radioactief' worden en dat gedurende een paar dagen lang blijven. Dat kan voor problemen zorgen in bepaalde luchthavens en meer bepaald bij veiligheidscontroles.

Meer artikels