PUBLICITÉ

Kent u de weldaden van de brandnetel?

Geüpdatet door Marion Garteiser op 19/05/2014 - 22h37
-A +A

Uiteraard kent iedereen de brandnetel.

Maar wat kunnen we er eigenlijk mee doen?

We kennen de brandnetelsoep en brandnetelgier, maar dat is slechts een deeltje van wat de brandnetel voor ons kan betekenen.

PUB

De brandnetel in de keuken: veel meer dan alleen maar soep!

Brandnetels worden bereid zoals spinazie, met andere woorden gekookt in water of gestoofd gedurende enkele minuten. Het resultaat is zacht en zeer lekker.

Combineer brandnetels met kikkererwten, met escargots of met eieren in een quiche of een omelet. Normaal gezien zijn de jongste en helderste brandnetelblaadjes ook de malste.

Maak de brandnetels goed schoon en verwijder de houtachtige en taaie stengels.

 

De brandnetel en uw gezondheid

Als we vooral op de voedingswaarde letten en niet zo op de culinaire:

  • De brandnetel zeer rijk is aan eiwitten en aminozuren.

  • Ze bevat ook vitamines, in het bijzonder vitamine C, provitamine A en talrijke andere vitamines.

  • Zoals vele andere bladgroenten, is ze ook rijk aan antioxidanten en oligo-elementen, zoals magnesium, ijzer, calcium en kalium.

  • In de fytotherapie worden brandnetelblaadjes gebruikt om de urinewegen in geval van ontsteking te verzorgen en om nierstenen te voorkomen.

  • Sommige studies tonen aan dat brandnetels ook doeltreffend zijn tegen plasproblemen die het gevolg zijn van een goedaardige hypertrofie van de prostaat. Omdat het niet ging om placebo-gecontroleerde studies, zijn deze echter niet helemaal betrouwbaar.

Aarzel dus niet om brandnetels te gebruiken als aanvulling bij een behandeling, maar doe dat alleen onder toezicht van uw arts!Initialement publié par Marion Garteiser le 04/07/2011 - 16h49 et mis à jour par Marion Garteiser le 19/05/2014 - 22h37

Alessandra Moro Buronzo, "Les incroyables vertus de l'ortie" (De ongelooflijke weldaden van de brandnetel), uitg. Jouvence, 2011.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Jeukende huid: waarom moet ik toch krabben? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h19

Jeuk of pruritus in het medisch jargon is een veel voorkomende kwaal met heel uiteenlopende oorzaken. We zetten de voornaamste oorzaken op een rijtje en geven u enkele tips om het ongemak te verlichten of zelfs van de jeuk af te raken.

Homeopathie: de basisprincipes Gepubliceerd op 30/10/2012 - 11h56

Homeopathie wordt door sommigen verguisd en door anderen opgehemeld. Geen enkele alternatieve geneeswijze heeft allicht al zoveel inkt doen vloeien. Nochtans weten de critici maar ook de gebruikers niet altijd hoe ze precies werkt . Een korte kennism...

Welke planten helpen tegen acne? Geüpdatet op 03/06/2013 - 14h12

Zo’n 80% van de jongeren heeft acne, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. De puistjes en zwarte puntjes zijn onesthetisch en kunnen psychisch zwaar wegen. Daarom is het belangrijk dat u ermee naar de dokter gaat voor een aangepaste behande...

Meer artikels