PUBLICITÉ

Kent u de taak van een orthoptist?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/06/2015 - 16h01
-A +A

Misschien zegt de term orthoptist u niets. Maar als u al eens in een groepspraktijk van oogartsen of op de dienst oogheelkunde van een ziekenhuis bent geweest, hebt u er zeker al een gezien! Deze zorgprofessional heeft binnen de oogheelkunde een heel specifieke taak. Een korte kennismaking.

PUB

Orthoptisten: het zicht meten

Een orthoptist behandelt niet de ogen zelf, maar het gezichtsvermogen. Een orthoptist mag alle mogelijke en denkbare oogtesten doen en interpreteert ook de uitslag van die testen. Hij meet de gezichtsscherpte, stelt afwijkingen in de oogstand (scheelzien) vast, bekijkt de samenwerking van de ogen en de werking van de oogspieren, enz. Oogartsen met een eenmanspraktijk voeren die metingen natuurlijk ook uit, maar door de toevloed aan patiënten in de grote groepspraktijken en de vaak lange wachttijden (soms enkele maanden) laten veel artsen alle metingen over aan de orthoptist en beperken ze zich tot de onderzoeken die met ziektes en de gezondheid van het oog te maken hebben, zoals het onderzoek van de achterkant van het oog (o.a. voor maculadegeneratie), het screenen op glaucoom, enz.

Orthoptisten doen ook aan revalidatie

Zoals een kinesist helpt met de revalidatie van het lichaam, helpt de orthoptist met de visuele revalidatie. Het doel van oogrevalidatie hangt af van de doelgroep. Bij kinderen behandelt de orthoptist meestal scheelzien (strabisme ). Zo’n 3% van de kinderen ziet scheel, dat is heel veel! Bij scheelzien moet de revalidatie amblyopie voorkomen, beter bekend als lui oog. Een lui oog is een verminderde gezichtsscherpte die niet te wijten is aan een afwijking van het oog zelf, maar aan een stoornis in de ontwikkeling van het  visuele systeem. Bij scheelzien - of als het zicht uit één oog veel minder goed is dan uit het andere - “stoppen” de hersenen soms om nog met het minder goede oog te zien. Als het probleem tijdig wordt opgespoord, is het te verhelpen met een orthoptische behandeling. Meestal wordt het betere oog dan afgeplakt om de hersenen te dwingen de informatie die ze van het andere oog krijgen te verwerken. Als er niet tijdig wordt ingegrepen, kan het gezichtsvermogen in dat oog definitief verloren gaan.

Bij volwassenen heeft oogrevalidatie meestal niet meer tot doel om het gezichtsvermogen te herstellen, maar wel om wat er nog van overblijft beter te gebruiken. Mensen die heel slecht zien, kunnen bij de orthoptist bijvoorbeeld strategieën aanleren om in het dagelijkse leven beter te functioneren. De orthoptist kan hen ook adviseren bij de aanschaf van gepaste hulpmiddelen, zoals welke loep ze moeten gebruiken, hoe ze voor een optimale verlichting kunnen zorgen, enz. De orthoptist behandelt wel ook scheelzien dat pas op volwassen leeftijd optreedt, bijvoorbeeld na een cerebrovasculair accident of een oogoperatie.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/06/2015 - 16h01
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Hebt u orthopedische zolen nodig? Geüpdatet op 06/05/2013 - 12h14

Een slechte houding verbeteren, pijn aan de voeten verlichten maar ook de pijn aan heupen en rug... Heeft u al eens gedacht aan orthopedische zolen? Al onze goede raad om te zien of u er nodig heeft!

Oefeningen voor de ogen: werkt het of niet? Geüpdatet op 02/08/2016 - 13h48

Kunnen we ons zicht verbeteren door onze ogen te trainen? Er is veel te doen rond ooggymnastiek. Toch zijn de voordelen ervan niet wetenschappelijk bewezen. Mensen die slecht zien, kunnen wel baat hebben bij orthoptische of oogrevalidatie die is voor...

Nieuws uit de wereld van de orthodontie Gepubliceerd op 20/08/2012 - 09h10

Onze tanden worden almaar mooier en ze staan ook almaar mooier opgelijnd en dat is allemaal dankzij de orthodontie . Er is continu vooruitgang in dit vakgebied en vandaag vinden we het zelfs normaal dat tieners en jonge volwassenen nagenoeg perfecte...

Meer artikels