PUBLICITÉ

Kent u de symptomen van voedselallergieën?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/04/2009 - 00h00
-A +A

Voedselallergieën komen steeds vaker voor en de lijst voedingsmiddelen waarvoor men allergisch kan zijn, wordt steeds langer. En dan hebben we het nog niet over kruisallergieën! Kunt u de verschillende soorten symptomen die het gevolg zijn van een voedselallergie herkennen?

PUB

Waaraan is een voedselallergie te wijten?


Zoals voor alle allergieën (mijten, dierenharen, pollen, latex…), gaat het om een overdreven reactie op een bepaalde stof. Het lichaam beschouwt die stof ten onrechte als gevaarlijk en bedreigend en doet al het mogelijke om die stof te bestrijden.

Wanneer verschijnt de allergische reactie?


Na contact met het voedingsmiddel dat als gevaarlijk beschouwd wordt. Maar opgelet, er bestaan verschillende soorten contacten die een voedselallergie in gang kunnen zetten.
- Na het eten van het voedingsmiddel in kwestie.
- Na contact van dat voedingsmiddel met de huid. Zo kan het vastnemen van de controller van een spelconsole, na een persoon die pindanoten gegeten heeft, al volstaan om een allergische reactie te veroorzaken bij iemand die voor pindanoten allergisch is.
- Ten slotte kan het allergeen ook ingeademd worden. De kookluchtjes inademen van een voedingsmiddel waarvoor men allergisch is, kan eveneens volstaan om een allergische reactie in gang te zetten.
Meestal uit de allergische reactie zich enkele minuten, soms enkele uren, na het contact met het allergeen. De intensiteit van de reactie en het ogenblik waarop die reactie verschijnt, zijn afhankelijk van het contact met het voedingsmiddel in kwestie, van de hoeveelheid allergenen en van de frequentie van de blootstelling. Daar kunnen eventueel nog persoonlijke factoren bijkomen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/04/2009 - 00h00 Persdossier van de 3de Franse Dag van de Allergie, 24 maart 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Voedselallergie: opgelet voor de doodskus! Geüpdatet op 09/05/2006 - 00h00

Iemand die allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel kan een ernstige reactie vertonen nadat hij iemand die dat voedingsmiddel heeft gegeten, heeft gekust. Deze allergische reactie op de kus wordt door specialisten de "kiss of death" genoemd. Men...

Almaar meer voedselallergieën… Geüpdatet op 03/10/2011 - 14h14

De voorbije vijf jaar is het aantal voedselallergieën verdubbeld. Hoe is die toename te verklaren en waarom krijgen vooral kleine kinderen een voedselallergie?

Meer artikels