PUBLICITÉ

Kent u lopersdiarree?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/08/2014 - 11h53
-A +A

Wat kunt u doen om te vermijden dat al uw inspanningen tijdens een belangrijke loopwedstrijd of ander sportgebeuren tenietgedaan worden door een vervelend spijsverteringsprobleem, zoals diarree?

PUB

Runner's trot of lopersdiarree

We noemen het lopersdiarree, maar het probleem is beter bekend onder de Engelse naam 'runner's trot'. Het fenomeen is verre van uitzonderlijk.

In uithoudingswedstrijden kan tot 40% van de deelnemers ermee geconfronteerd worden en gedwongen worden om lange pauzes aan de rand van de weg in te lassen.

Het gaat meestal om een combinatie van twee factoren: een door de inspanning verzwakt spijsverteringskanaal en de moeilijkheid om meteen een toilet te vinden (of tenminste een plek waar de loper een beetje privacy kan vinden). Sommige lopers geven er de voorkeur aan om in die omstandigheden op te geven.

Spijsverteringsproblemen in dergelijke hinderlijke omstandigheden liggen dan ook aan de basis van 15 tot 20% van de opgaven.

Niet erg, maar de ontgoocheling blijft

In de overgrote meerderheid van de gevallen, zijn deze ongemakken niet echt gevaarlijk. Wat blijft, is vooral de ontgoocheling omwille van het slechte resultaat en de verslagenheid na weken of zelfs maanden voorbereiding. De ontgoocheling is des te moeilijker te verteren omdat de symptomen meestal zeer snel verdwijnen en de sportman probleemloos geneest.

Hoewel er geen onfeilbare oplossing bestaat om zich te beschermen tegen die dekselse lopersdiarree, kunnen de volgende raadgevingen de risico's toch enigszins beperken.

Initialement publié par Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist le 22/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/08/2014 - 11h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Ree.

Voor wie geen professioneel is: doe dit niet! Lange afstandslopen is ongezonder dan helemaal niets doen. Het verslijt je benen en je hart voortijdig, en trouwens, vergelijk eens een foto van een marathonloper met die van een sprinter: hoe wil jij er dan liefst uitzien? Met of zonder diarree?
Doe in tegenstelling aan algemene lichaamssport.

PUBLICITÉ
Lees ook
Marathon: met mate drinken Geüpdatet op 03/05/2005 - 00h00

De voorbije twintig jaar is de marathon veel populairder geworden. Maar deze 42 kilometer lange wedstrijd vraagt een groot uithoudingsvermogen. Traditioneel wordt aan atleten van alle niveaus aangeraden tijdens hun wedstrijd zeer veel te drinken, om...

Voedingtips om een marathon te winnen Geüpdatet op 26/04/2010 - 00h00

Om de ruim 40 km van een marathon te lopen volstaat het niet om u sportief voor te bereiden. Ook de voeding is heel belangrijk. Hieronder vindt u voedingtips die u kunt toepassen tijdens de trainingen, maar ook voor de marathon , tijdens de marathon...

Wanneer voetbal voor tv ongezond wordt! Gepubliceerd op 24/06/2014 - 15h06

Voetbal kijken op tv is niet volledig onschuldig. Houd u dit voor gezegd tijdens de avonden waarop uw favoriete club speelt! Bij een voetbalmatch drinken we, soms meer dan redelijk, we winden ons op, worden gestresseerd en ... het CVA of hartinfarct...

Meer artikels