PUBLICITÉ

Kent u het belang van uw hartritme?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 02/06/2015 - 11h29
-A +A

Hoewel vaak onbekend, komen hartritmestoornissen zeer vaak voor. Voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende hartritmestoornis, houdt zelfs belangrijke risico's in. 

PUB

Voorkamerfibrillatie, de meest voorkomende hartritmestoornis

Wanneer alles goed gaat, klopt ons hart zeer regelmatig, tussen 50 en 80 maal per minuut in rust. Aan dit ritme, kan het hart het bloed door het hele lichaam pompen, zonder zich daarbij te snel te vermoeien. In geval van voorkamerfibrillatie, begint een deel van het hart ongecontroleerd te kloppen. Daardoor stroomt het bloed niet meer op de juiste manier door het hart en wordt het niet meer doeltreffend naar de rest van het lichaam gepompt. Zonder de juiste behandeling, kan deze voorkamerfibrillatie het risico op een cerebrovasculair accident vervijfvoudigen. Deze aandoening is niet te onderschatten, aangezien vanaf 40 jaar de kans om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen 1 op 4 bedraagt.

Naar schatting 150.000 Belgen hebben last van voorkamerfibrillatie. Bij vrouwen is de situatie het meest alarmerend: vrouwen met deze aandoening lopen dubbel zo veel kans op een cerebrovasculair accident (beroerte) dan mannen die in dezelfde situatie zitten. Vrouwen laten zich nochtans minder vaak behandelen om de gevolgen van voorkamerfibrillatie te voorkomen!

Hoe kunt u voorkamerfibrillatie herkennen?

Bij voorkamerfibrillatie kunnen verschillende symptomen afwisselend voorkomen: duizeligheid, hartkloppingen, vermoeidheid, pijn in de borst of zelfs flauwvallen. In sommige gevallen, doet voorkamerfibrillatie zich echter voor zonder symptomen! De beste manier om een hartritmestoornis te diagnosticeren is een elektrocardiogram, maar deze is niet altijd beschikbaar tijdens de fibrillatie. Het is dus voor iedereen nuttig en belangrijk zijn polsslag te kunnen nemen en een normaal hartritme te kunnen herkennen.

Wilt u meer informatie en wilt u weten waar en hoe u uw hartritme kunt laten controleren? Surf dan naar www.mijnhartritme.be.

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 07/06/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 02/06/2015 - 11h29

Perscommuniqué, Belgian Heart Rhythm Association

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Boezemfibrilleren vergroot de kans op een CVA Gepubliceerd op 08/02/2017 - 12h47

Kent u de verschillende hartritmestoornissen? De meest voorkomende en de gevaarlijkste is boezemfibrilleren, ook bekend als voorkamerfibrilleren. Het fenomeen vervijfvoudigt uw kans op een CVA. We verkennen de verbanden tussen deze beide risico’s.

Hoe is hyperthyreoïdie te herkennen? Gepubliceerd op 14/11/2011 - 15h00

Hyperthyreoïdie is het gevolg van een overdadige productie van schildklierhormonen . Deze hormonen verhogen de werking van de meeste organen en weefsels van het lichaam. Maar wat zijn de precieze symptomen van hyperthyreoïdie ?

Wat zijn de symptomen van boezemfibrilleren? Geüpdatet op 22/04/2013 - 10h23

Hebt u last van hartkloppingen, een versnelde hartslag, onregelmatige samentrekkingen of ademnood? Misschien lijdt u wel aan boezemfibrilleren? Boezemfibrilleren, ook wel voorkamerfibrillatie genoemd, is de meest voorkomende hartritmestoornis . Maar...

Meer artikels