PUBLICITÉ

Kent u gamma-GT?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 12h40
-A +A

Gamma-GT's zijn enzymen die van nature aanwezig zijn in de lever, de nieren en de galblaas. Een te hoog gehalte aan gamma-GT kan wijzen op een probleem met deze organen, bijvoorbeeld hepatitis of verstopping van de galwegen. Maar een verhoogde gamma-GT kan ook wijzen op chronisch alcoholisme.

PUB

Het gehalte aan gamma GT verhoogt bij aantasting van de lever

Gamma-GT's (gamma glutamyl transpeptidase) zijn enzymen die in heel wat organen te vinden zijn (lever, nieren, darmen, galblaas…). Ze spelen een rol in het metabolisme van de aminozuren, dat zijn de basiselementen van de eiwitten.
Het GGT-gehalte in het bloed ligt normaal onder de 35 UI/l, concreet tussen 7 en 40 UI/l bij mannen en tussen 7 en 28 UI/l bij vrouwen.
Maar bij sommige aandoeningen stijgt dat gehalte. Dat is het geval bij hepatitis, of die nu veroorzaakt is door een virus, een bacterie of door een geneesmiddelen- of alcoholvergiftiging. Ook bij andere aandoeningen stijgt het gehalte aan gamma GT:

 • cholestase (verstopping van de galwegen),
 • nierinsufficiëntie,
 • hartinsufficiëntie,
 • infarct van de hartspier,
 • beroerte,
 • alvleesklierontsteking,
 • lever-, galblaas- en borstkanker,
 • levercirrose,
 • melanomen,
 • hyperthyroïdie,
 • obesitas,
 • diabetes,
 • hypertriglyceridemie,
 • sommige geneesmiddelen (slaapmiddelen, middelen tegen diabetes, de anticonceptiepil, bloeddrukverlagende middelen, antidepressiva, middelen tegen kanker), enz.
   

Ook chronisch alcoholisme veroorzaakt stijging gamma GT

Maar er bestaat nog een andere situatie die een verhoging van de gamma-GT veroorzaakt en dat is alcoholisme. Het gehalte aan gamma-GT stijgt wel niet van de ene dag op de andere. Een acute of eenmalige alcoholintoxicatie verandert het gehalte aan gamma-GT niet. Alleen een chronische intoxicatie (dagelijks) gedurende meerdere weken (3 weken tot een maand) geeft een verhoogd gehalte aan gamma-GT in het bloed.
Bij hernieuwd alcoholgebruik stijgt het gehalte aan gamma-GT nog sneller, en wel binnen 1 tot 2 weken. Het gehalte normaliseert zich wel snel als men stopt met drinken: binnen ongeveer 48 uur.

Deze waarden worden dan ook gebruikt als markeerder voor de chronische alcoholintoxicatie. Dankzij deze waarden kan men bijvoorbeeld nagaan of iemand gedurende een langere periode geen alcohol meer heeft aangeraakt. De waarden geven wel niet aan hoeveel alcohol iemand op een bepaald moment gedronken heeft.

Tot slot nog dit: in ongeveer 5% van de gevallen wordt er geen verklaring gevonden voor de gestegen gamma-GT-waarden…

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/10/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/02/2017 - 12h40

Manuel Merck, Larousse médical.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
molly

ik heb reeds jaren een verhoogde gammaGT, de dokter zei dat mijn lever in het vet ligt en ik 5 kilo moet vermageren, ik drink bijna nooit alkohol en ben vegetarier, ik moet dus ook kaas laten vallen maar moet terug kip of kalkoen eten, kent er iemand een dieet voor mij?

Lode Vlayen

Steeds een Gamma-GT gehalte: NASH. Diabetes type 2, glucosewaarden rond de 100. Licht overgewicht.
Dieet? Alles mager, vrijwel geen alcohol, veel bewegen. Huisarts denkt dat het "in de aard van het beestje" ligt.

PUBLICITÉ
Lees ook
Waarom worden de gamma-GT's gemeten? Gepubliceerd op 15/11/2012 - 13h04

Gamma-GT's (Gamma glutamyl transpeptidase) zijn enzymen die onder meer voorkomen in de lever . Ze worden bij een leveronderzoek systematisch gemeten omdat elke stijging van het gehalte aan gamma-GT wijst op een leverontsteking of ander probleem met d...

Levercirrose : beter met mate drinken ! Geüpdatet op 04/02/2003 - 00h00

Bij levercirrose zijn de leverweefsels aangetast: de levercellen worden vernietigd en geleidelijk vervangen door littekenweefsel. Levercirrose is het gevolg van verschillende agressies, hoofdzakelijk alcohol (meer dan 80% van de gevallen) en chronisc...

Zou het de galblaas zijn? Gepubliceerd op 15/11/2012 - 15h02

De galblaas is niet het meest bekende orgaan van ons lichaam . De meeste mensen weten niet wat haar functie is of weten zelfs niet af van haar bestaan. Tot op de dag dat hun galblaas laat voelen dat ze er nog degelijk is...

Galblaaskanker: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 03/10/2014 - 14h44

Galblaaskanker is een van de zeldzame kankers. Helaas wordt de kanker meestal laattijdig ontdekt, als hij al in ver gevorderd stadium is. Hoe wordt galblaaskanker opgespoord? Zijn er symptomen die u een vermoeden van kanker kunnen wekken?

Meer artikels