PUBLICITÉ

Kent u de doeltreffendheid van anticonceptiemiddelen?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 03/10/2006 - 00h00
-A +A

De doeltreffendheid is een van de belangrijkste criteria bij de keuze van een anticonceptiemiddel. Daarom is het nuttig dat u het nodige weet om een goede keuze te maken. Die kennis kan ook andere mensen helpen, of het nu om een jong meisje gaat, een zuster of een vriendin die er zelf niet genoeg over weet. Het aantal gevallen waarin de anticonceptie faalt, komt overeen met het aantal ongewenste zwangerschappen tijdens het eerste jaar waarin een bepaald anticonceptivum gebruikt wordt. Een goed gebruik betekent een correct en regelmatig gebruik.

PUB

Vragen en antwoorden


1 - De methode van het terugtrekken oftewel coïtus interruptus is:
A - Helemaal niet doeltreffend en ten allen prijze te vermijden
B - Nuttig in bepaalde gevallen

Het goede antwoord: B
Bij coïtus interruptus bedraagt het mislukkingspercentage als contraceptivum 4% bij een correcte toepassing van de methode en 27% bij koppels die de methode niet goed kennen en dus ook niet correct toepassen.
Men kan deze methode omschrijven als 'beter dan helemaal niets' zo stelt de Franse arts en auteur Martin Winckler: 'Als coïtus interruptus deel uitmaakt van het seksueel leven van een koppel, beide partners er vrede mee hebben en als de methode dient om zwangerschappen te verspreiden en niet om ze te vermijden, dan is de methode net zo waardevol als andere en moet ze niet geminacht worden. Spermiciden kunnen het aantal mislukte pogingen doen dalen.'

2 - Spermiciden (zaaddodende middelen) in de vorm van een gel of een crème worden zelden voorgeschreven door gynaecologen. Waarom?
A - Omdat ze niet gebruiksvriendelijk zijn.
B - Omdat ze niet doeltreffend zijn.

Het goede antwoord: B
Het mislukkingspercentage bij zaaddodende middelen bedraagt 18% bij een correct gebruik (het strikt volgen van alle voorwaarden) en 29% bij het min of meer volgen van de instructies, wat behoorlijk veel is!
Spermiciden worden relatief weinig gebruikt omdat de methode niet erg doeltreffend is.
Maar als een bijkomend hulpmiddel bij andere anticonceptiemethoden kunnen ze wel nuttig zijn. Wetenschappers zijn overigens op zoek naar een zaaddodend middel dat in staat zou zijn om het virus dat aids veroorzaakt aan te pakken.

3 -Hoeveel bedraagt het mislukkingspercentage bij het gebruik van een condoom (zonder spermicide) bij een correct gebruik?
A - Een laag tot verwaarloosbaar percentage bij correct gebruik, maar een hoog percentage bij een slecht gebruik.
B - Zelfs bij een correct gebruik is een condoom niet heel betrouwbaar als anticonceptiemiddel.

Het goede antwoord: B.
Het mislukkingspercentage bij het condoom bedraagt 5% bij een correct gebruik (vijf zwangerschappen per honderd koppels die de methode systematisch toepassen gedurende een jaar). Maar dat percentage loopt op tot 21% wanneer de instructies niet helemaal gevolgd worden.
Het condoom is niet het meest doeltreffende contraceptivum, maar het biedt wel bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) en daarom is het gebruik van een condoom meer dan belangrijk.

4 - Het vrouwencondoom is:
A - Doeltreffender dan een mannencondoom.
B - Minder doeltreffend dan een mannencondoom

Het goede antwoord: A.
Het aantal ongewenste zwangerschappen bij het gebruik van een vrouwencondoom bedraagt 2% wanneer het gebruikt wordt zoals het hoort (5% bij klassieke condooms) en 15% bij een min of meer correct gebruik (tegen 21% bij condooms voor mannen).
Het vrouwencondoom is dus doeltreffender dan het mannencondoom, maar het wordt veel minder vaak gebruikt. Daar zit de prijs misschien voor iets tussen en ook het feit dat het een relatief recent anticonceptivum is.

5 - Bij de combinatiepil of de minipil (de meest voorgeschreven pillen) is het mislukkingspercentage:
A - Heel laag en weinig variabel.
B - Heel variabel: zeer laag bij het regelmatig nemen van de pil en hoger wanneer er al eens een pil vergeten wordt.

Het goede antwoord: B.
Het mislukkingspercentage bij de combinatiepil of de minipil bedraagt 0,3% bij een perfect gebruik en 8% wanneer dat niet het geval is. Veel vrouwen vergeten de pil wel eens te nemen en dat leidt in veel gevallen tot een zwangerschap.

6 - Hoe groot is het percentage mislukkingen bij het gebruik van een anticonceptiepatch?
A - Even groot als bij de pil, het gaat immers om hetzelfde geneesmiddel, alleen de vorm verschilt.
B - Het percentage is zo goed als 0% omdat het moeilijk is om een patch te vergeten.
Bovendien kan men de patch gedurende twee dagen vergeten te veranderen zonder dat het risico op een zwangerschap stijgt.

Het goede antwoord: A.
De doeltreffendheid van de contraceptieve patch is dezelfde als die van de pil, ook al zou men verwachten dat het percentage mislukkingen lager zou zijn. De percentages bedragen 0,3% bij een correct gebruik en 8% wanneer dat niet altijd het geval is.

7 - Hoe groot is het mislukkingspercentage bij het gebruik van een contraceptieve ring ?
A - Net zo groot als dat van de anticonceptiepil.
B - Het is veel groter

Het goede antwoord: A.
De doeltreffendheid en het aantal mislukkingen zijn even groot dan bij de pil.
De percentages bedragen 0,3% bij een correct gebruik en 8% wanneer dat niet altijd het geval is.

8 - Hoe groot is de doeltreffendheid van een koperen spiraaltje?
A - Het is doeltreffender dan de pil.
B - Het is minder doeltreffend dan de pil.

Het goede antwoord: A.
In termen van gebruik is het spiraaltje veiliger dan de pil omdat je er van zodra het er zit niet meer aan hoeft te denken, laat staan elke dag. Het aantal zwangerschappen bij vrouwen met een spiraaltje is 0,6 per 100 levensjaren bij een perfect gebruik en 0,8% wanneer dat niet gebeurt.

9 - Zijn er veel mislukkingen bij vrouwen met een anticonceptief implantaat?
A - Heel weinig, het is het meest doeltreffende anticonceptivum.
B - Er zijn nogal wat mislukkingen omdat het implantaat de cyclus ontregelt.

Het goede antwoord: A.
Deze hoogst doeltreffende methoden wordt niet het vaakst gebruikt omdat ze een aantal minpunten heeft: bloedingen tussen de maandstonden door, verstoorde cyclussen, een kleine interventie om het implantaat weg te halen, wat omslachtiger is dan het stoppen met de pil. Het mislukkingspercentage is ontzettend laag: 0,05%. Er is maar één anticonceptiemethode die veiliger is en dat is onthouding!

10 - Hoe groot is de kans om een zwangerschap te vermijden als de morning after pil binnen de 72 uren na een onbeschermd seksueel contact genomen wordt?
A - In minstens 75% wordt een zwangerschap vermeden.
B -In bijna 100% van de gevallen wordt een zwangerschap vermeden, maar de pil mag wel niet te laat genomen worden.

Het goede antwoord: A.
Het gaat om anticonceptie a posteriori en die is lang niet zo doeltreffend als de klassieke pil. De doeltreffendheid daalt na een periode van 72 uur, maar dat neemt niet weg dat de pil wel tot vijf dagen na het onbeschermde contact genomen kan worden. Het loont dus zeker wel de moeite. En tot zeven dagen na het contact kan men ook kiezen voor het morning after spiraaltje.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 03/10/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Meer artikels