PUBLICITÉ

Kent u de diëten voor diabetici?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 31/01/2012 - 11h04
-A +A

Vroeger moesten diabetici een streng dieet volgen met heel veel beperkingen, nu draait het dieet vooral rond het aankweken van evenwichtige eetgewoonten.

PUB

Diëten bij diabetes van het type 1, een evenwichtige voeding

Net zoals er twee types van diabetes bestaan, zijn er ook types dieet bij diabetes. Het eerste type - diabetes van het type 1 - is erfelijk bepaald en moet worden behandeld met insuline-injecties. Vooral jonge mensen krijgen ermee te kampen. Gelukkig bieden de huidige geneesmiddelen en technieken de patiënten een grote autonomie in het controleren en bijsturen van hun bloedsuikerspiegel. De voeding van diabetespatiënten moet dus gewoon een evenwichtige voeding zijn. Dat betekent:

  • Minder suiker
  • Minder vet gebruiken.
  • Meer groenten en indien nodig ook meer zetmeelhoudende producten eten.
  • Niet overdrijven met vlees.

Deze voedingsadviezen klinken vertrouwd in de oren en gelden trouwens ook voor mensen die geen diabetes hebben. De patiënten hoeven dus geen specifieke voeding voor diabetes te volgen, ze moeten gewoon leren om echt evenwichtig te eten.

 

Diëten bij diabetes van het type 2: vermageringsdieet

Diabetes van het type 2 is een heel ander paar mouwen. Het heeft te maken met overgewicht en is een typische ouderdomsaandoening. Zo’n 80% van de mensen met diabetes van het type 2 heeft ook effectief overgewicht. Zij moeten een dieet volgen om af te vallen en dat is dus strenger. Ook hier wordt het eten van groeten aanbevolen, maar zetmeelhoudende producten moeten worden beperkt en pure suiker (snoep, gesuikerde frisdranken en andere) moet zo veel mogelijk worden weggelaten en indien nodig vervangen door zoetstoffen. Deze beperkingen leveren wel wat op. Volgens Jacqueline Absolonne, diëtiste en lid van de Association Belge du Diabète (belgische diabetes vereniging), " volstaat een gewichtsverlies van vijf tot tien kilo om weer een normale bloedsuikerspiegel te bereiken. De motivatie om te vermageren is er dus zeker en veel patiënten slagen er ook in om dat gewichtsverlies te behouden. Toch lukt het niet altijd. Vaste leefgewoonten opgeven is nooit makkelijk!"

 

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 31/01/2012 - 11h04 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 31/01/2012 - 11h04
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Diabetes: wat zijn de signalen ? Geüpdatet op 27/04/2012 - 15h10

Meer dan 500.000 Belgen hebben diabetes . Maar volgens het RIZIV weet amper één op de twee zieken dat hij diabeteslijder is. Heel wat mensen verkeren dus nog in het ongewisse over hun toestand. Hoe komt dat, en hoe kan de diagnose gesteld worden?

Type 2 diabetes is een te voorkomen ziekte Gepubliceerd op 08/02/2017 - 14h29

In 90% van de gevallen kan het optreden van type 2 diabetes worden voorkomen. De levenswijze speelt een belangrijke rol bij het optreden van die beschavingsziekte die epidemische proporties aanneemt. De preventie zou reeds in de kinderjaren moeten st...

Prediabetes: het signaal om actie te ondernemen Gepubliceerd op 08/02/2017 - 14h36

Bij prediabetes vertoont de patiënt nog niet de symptomen van diabetes, maar wel verhoogde glucosewaarden . Het signaal om in te grijpen en meteen iets aan de levensstijl te doen. Want al bij prediabetes lopen patiënten ernstige, medische risico's.

Meer artikels