PUBLICITÉ

Kent u alle voordelen van koffie?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/05/2009 - 00h00
-A +A

Koffie, de cafeïnerijke drank, heeft heel wat eigenschappen. Sterke koffie of koffie verkeerd, koffie met suiker, met melk, met room, bij het ontbijt, na de maaltijd of cafeïnevrij: koffie wordt op elk ogenblik van de dag gedronken. Maar kent u ook alle positieve eigenschappen van koffie voor de gezondheid?

PUB

1) Een koffietje vóór een sportsessie verbetert de spierprestaties.


Fout.
Een kop koffie drinken voordat u gaat sporten, in de hoop dat de cafeïne de spieren zal stimuleren zoals ze dat doet voor de hersenfuncties, is geen goed idee, omdat precies het omgekeerde effect zich voordoet: de cafeïne vermindert de bloedtoevoer naar het hart, waardoor het lichaam minder zuurstof krijgt. Jammer voor de spieren die net extra zuurstof nodig hebben tijdens een inspanning.
(Bron: Kaufmann P.A., J. Am. Coll. Cardiol., 47: 405-410, 2006.)

2) Koffiedrinken kan heilzaam zijn tegen migraine.


Juist.
Cafeïne heeft een vaatvernauwend effect (vermindering van de diameter van de perifere bloedvaten) op de hersencirculatie, wat gunstig kan zijn om sommige migraineaanvallen te laten wijken. Dit is trouwens de reden waarom geneesmiddelen tegen pijn en migraine cafeïne bevatten.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 04/05/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Koffie en cafeïne: goed of slecht? Gepubliceerd op 13/04/2017 - 15h58

De lijst van de wetenschappelijk bewezen of vermeende voor- en nadelen van koffie en cafeïne is bijzonder lang. Honderden studies zijn verschenen, waarvan de resultaten elkaar soms tegenspreken.

Bestaat koffieverslaving echt? Gepubliceerd op 17/10/2014 - 16h53

Kan iemand verslaafd zijn aan cafeïne zoals aan een drug? Sommige koffieadepten zijn daar rotsvast van overtuigd. Deze alkaloïde heeft inderdaad een stimulerend effect op het lichaam, maar van echte verslaving kan toch niet gesproken worden. U kunt d...

Zin in een koffie? Gepubliceerd op 05/11/2012 - 12h16

Dat is een vaak gehoorde vraag! Koffie is na water wereldwijd de meest genuttigde drank. Elk jaar worden er miljarden koppen koffie door gejaagd. Hoe is dat wereldwijde en eeuwenoude succes te verklaren? En welke impact heeft koffie op onze gezondhei...

Meer artikels