PUBLICITÉ

Keelontsteking: vraag en antwoord

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/12/2016 - 10h00
-A +A

Angina of keelontsteking is geen ernstige ziekte, maar de ontsteking kan wel heel pijnlijk en daardoor soms ook angstaanjagend zijn. Het is overigens een van de meest frequente redenen voor een medische raadpleging. E-gezondheid geeft alvast een antwoord op de belangrijkste vragen die een keelontsteking oproepen.

PUB

Dagenlang het bed houden, hoge koorts en keelpijn die maakt dat zelfs speeksel inslikken een pijnlijke zaak wordt, dat zijn de hoogst onaangename symptomen van een keelontsteking of angina. Deze vaak voorkomende ziekte komt meestal voor bij kinderen, maar volwassenen kunnen ook een keelontsteking krijgen.

Wat is een keelontsteking precies?

Er zijn verschillende soorten keelontsteking of angina, een ziekte die gekenmerkt wordt door een ontsteking ter hoogte van de keel. Zo maakt men een onderscheid tussen rode angina en witte angina, benamingen die wijzen op de kleur van de keel. Het zijn geen twee verschillende aandoeningen, aangezien verschillende soorten keelontsteking de oorzaak van beide kleuren kunnen zijn. In beide gevallen kan de ontsteking gepaard gaan met keelpijn die erg intens kan zijn, wat tot slikmoeilijkheden, koorts en vaak ook hoofdpijn kan leiden. Bij sommige keelontstekingen duiken ook symptomen van een verkoudheid op en soms moet de patiënt ook braken.Wat wel belangrijk is, is het onderscheid tussen virale angina en bacteriële angina. Eerst en vooral omdat de behandeling niet dezelfde is (zie verder), maar ook omdat een van de bacteriële keelontstekingen, namelijk angina door streptokokken van groep A, tot ernstige complicaties kan leiden, onder meer ter hoogte van het hart. Uit vrees voor deze complicaties, worden bijna automatisch antibiotica voorgeschreven, wat nochtans slechts in zeldzame gevallen echt nodig is.

Hoe wordt angina behandeld?

De belangrijkste behandeling van keelontsteking is de behandeling van de symptomen: geneesmiddelen die de koorts en de pijn bestrijden, al dan niet in de vorm van één geneesmiddel, eventueel in combinatie met een ontsmettingsmiddel voor de keel. Dat volstaat meestal om de ziekte te bekampen. Antibiotica zijn alleen gerechtvaardigd bij angina van bacteriële oorsprong, wat kan aangetoond worden met een test. Als uw arts antibiotica voorschrijft, dan moet u de behandeling volgen zoals het hoort en tot op het einde. Stop niet als u zich beter voelt of omdat de symptomen verdwenen zijn. Onderbreekt u de behandeling, dan vergroot u het risico op de ontwikkeling van resistente bacteriën.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 22/01/2008 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/12/2016 - 10h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Wat weet u over keelontstekingen? Gepubliceerd op 21/02/2012 - 09h56

Kunt u een keelontsteking herkennen? Door welke symptomen kunnen we een keelontsteking van een gewone kou onderscheiden? Moeten we ervoor naar de dokter? En hoe wordt een keelontsteking behandeld? Test uw kennis over keelontsteking en antwoord met ju...

Kinderen en keelpijn: wat te doen? Gepubliceerd op 24/02/2017 - 15h10

Welk kind klaagt niet eens over keelpijn? Sommige kinderen hebben een gevoeligere keel dan andere, maar meestal is keelpijn een banale aandoening - zeker in deze periode van herfst en winter! Hoe weet u of uw kind keelpijn heeft? Welke ziektes kunnen...

Misschien is het wel een angina? Geüpdatet op 09/01/2012 - 16h05

Heeft uw kind keelpijn ? Misschien is het wel een angina . Maar wat is het verschil tussen een angina en een neus-keelholteontsteking en hoe pakt u ze aan? Alles wat u moet weten over angina en keelpijn .

Meer artikels