PUBLICITÉ

Kattenschimmel: tast de huid aan van katten en die van hun baasje!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 27/03/2007 - 00h00
-A +A

Sommige schimmels zijn in staat om zich in de huid van uw kat te nestelen en er een infectie te veroorzaken, de zogeheten kattenschimmel. De symptomen hiervan zijn heel verschillend. De aandoening is ook overdraagbaar op de mens. Als uw kat er last van heeft, moet u haar snel laten behandelen en haar omgeving desinfecteren!

PUB

Een besmettelijke schimmel

U hebt misschien gemerkt dat uw poes op haar kop, haar rug of op het eind van haar voorpoten kale plekken heeft? Misschien is haar vacht ook dunner geworden en heeft ze her en der op haar lichaam korstjes? Al deze tekenen kunnen wijzen op een infectie door een van de microscopische schimmels die de zogeheten kattenschimmel veroorzaken. In de meeste gevallen gaat het om de schimmel " microsporum canis ".
Uw kat heeft die infectie mogelijk opgelopen door contact met een besmette omgeving. De sporen van de schimmel overleven immers op de accessoires of op de huid van hun gastheren en kunnen dieren besmetten die met hen in contact komen.
Vaak veroorzaakt de schimmel kleine kale plekken op de huid van uw kat zonder dat die jeuk geven, maar hij kan ook mensen besmetten en dan rode, vaak cirkelvormige letsels op de huid doen ontstaan. Ook honden en knaagdieren kunnen besmet raken met de kattenschimmel. Soms kunnen dieren ook besmet zijn zonder zichtbare letsels. Maar ook als de symptomen ontbreken, kunnen andere individuen besmet raken!

Opsporen van de schimmel

Uw dierenarts kan verschillende tests doen om de schimmel te identificeren die de infectie op de huid en de vacht van uw kat veroorzaakt. Een ervan is de test met de zogeheten Woodlamp, een speciale lamp met ultraviolet licht die de fluorescentie van de schimmel zichtbaar maakt. Ook het onderzoek van de haren onder de microscoop of een kweekje kunnen de aanwezigheid van de kattenschimmel bevestigen. Vaak is ook een volledige medische check-up aangewezen, want als uw poes last heeft van een verminderde weerstand als gevolg van een ziekte, een verandering van omgeving of een ongeschikte voeding, zal de schimmel op de huid nog extra gaan woekeren.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 27/03/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
De vacht van uw kat: onderhoud en haarballen Geüpdatet op 11/05/2005 - 00h00

Katten staan bekend om hun properheid en hun grondig toilet. Sommige dieren hebben echter verzorging nodig om een mooie en zachte vacht te behouden. Dat geldt des te meer voor katten met lange haren of katten die nooit buiten komen, en tijdens de rui...

Vaginale schimmel: de symptomen bedriegen niet! Geüpdatet op 01/02/2013 - 18h19

Een vaginale schimmel is een onschuldige, maar veel voorkomende infectie die veroorzaakt wordt door de schimmel Candida Albicans. Vandaar ook de medische term ‘vaginale candidose’. Wat zijn de typische symptomen die wijzen op een woekering van deze s...

Meer artikels