PUBLICITÉ

Kattenkrabben en meubelen: niet altijd goede vrienden!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 15/11/2005 - 00h00
-A +A

U stelt tot uw grote ontzetting vast dat uw meubelen, tapijten en gordijnen vaak ontsierd worden door kattenkrabben. Als Minoe het gemunt heeft op uw interieur, is dat echter niet om u het leven zuur te maken. Het gaat immers om natuurlijk gedrag dat ook noodzakelijk is voor zijn of haar gezondheid.

PUB

De kat, zijn krabben en zijn territorium

Katten beschikken over verschillende strategieën om hun territorium af te bakenen. Zo besprenkelen ze soms verticale oppervlakken met een beetje urine. Of laten ze een huidsecretie achter die feromonen bevat, door met hun kaken tegen voorwerpen te wrijven of erop te krabben. Huiskatten doen dat van nature en kiezen daarvoor uw zetels en andere meubels uit, of alles wat binnen hun bereik ligt. Bovendien is dat ook een manier om hun klauwen te gebruiken en ze proper en gezond te houden. Katten die vaak buiten komen, zullen daarentegen veel meer "respect" tonen voor uw interieur. Ze kunnen zich immers "uitleven" op natuurlijke dragers zoals bomen.

Een korte handleiding om uw meubels gaaf te houden

Leeft uw viervoeter vooral binnen, dan is het belangrijk om hem zo vroeg mogelijk vertrouwd te maken met het gebruik van de krabpaal. Krabpalen zijn een goed alternatief voor uw canapé. U vindt ze in tal van speciaalzaken. U kunt uw kat die gewoonte eigen maken door zijn klauwen te laten uittrekken en ze tegen de paal te wrijven. "Betrapt" u hem terwijl hij zich toch afreageert op andere voorwerpen, breng hem dan naar zijn krabpaal. Toch verkiezen sommige katten koppig meubels boven krabpalen, die ze straal negeren. Jammer genoeg voor uw meubels slaagt u er niet altijd in om uw huisdier die natuurlijke gewoonte te doen afleren. Het gaat immers om normaal gedrag van gezonde katten!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 15/11/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Krabbende katten: bescherm uw woning en uw huid! Geüpdatet op 19/07/2011 - 11h10

Laten de klauwen van uw kat sporen achter op uw huid wanneer uw huisdier met u komt spelen of zich tegen u neervlijt? Krabt ze aan uw meubels en laat ze er onesthetische sporen achter? Enkele tips om u te verzoenen met de klauwen van uw kat …

De taal van katten Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Lichaamshoudingen, het afzetten van feromonen, geluiden maken... het zijn enkele van de vele manieren van communiceren van katten. Een correcte interpretatie van deze boodschappen zal voor een goede verstandhouding met uw huisdier zorgen.

FIV: aids bij katten Geüpdatet op 02/07/2013 - 09h40

Net zoals aids bij de mens, bestaat er ook een immunodeficiëntievirus bij katten: FIV (feliene immunodeficiëntie). Hoewel FIV tot dezelfde familie behoort als HIV, is er momenteel geen enkel gegeven dat erop wijst dat het virus kan worden overgedrage...

Meer artikels