PUBLICITÉ

Katten: slaapgrage dromers

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 12/09/2006 - 00h00
-A +A

Katten zijn onvoorwaardelijke siëstafanaten: als ze niet jagen of zich niet wassen, tukken ze! Bovendien zijn het de dieren met de meeste paradoxale slaap, waarin ze ongetwijfeld dromen, jagen, spelen en knuffelen met hun baasje!

PUB

Grote slapers

16 uur: da's het gemiddelde aantal uur slaap dat katten zich per dag veroorloven! Ter vergelijking: wij mensen houden het gemiddeld bij 7 à 8 uur per dag, en zelfs de grootste marmotten onder ons brengen niet langer dan 9 à 10 uur per dag door in de armen van Morfeus!
Bovendien slapen we meestal 's nachts, terwijl katten hun slaap- of "soes-sessies" normaal gezien spreiden over 24 uur. Als huisdier passen ze zich echter aan onze levensstijl aan en slapen ze meer 's nachts dan overdag. Jonge katjes en "seniorkatten" hebben het meest slaap nodig. Katten brengen niet alleen ettelijke uren door al slapend, maar hebben ook een heel gamma slaaphoudingen: in een bolletje gerold, in sfinxhouding of languit liggend. De favoriete houding van het moment hangt af van de buitentemperatuur of de diepte van de slaap. Bij een diepe slaap die gepaard gaat met een intense spierontspanning, liggen katten meestal op hun zij, terwijl ze voor een kort dutje de sfinxhouding verkiezen.

Kattendromen...

Hebt u uw viervoeter al es geobserveerd tijdens zijn slaap? Zo ja, dan hebt u ongetwijfeld een slaapfase "meegemaakt" waarbij zijn oren en snorharen snel bewegen of zijn onderpoten of staart trillen. Die slaapfase wordt "paradoxale slaap" genoemd en is wellicht de periode waarin dieren het meest dromen. De cyclus wordt afgewisseld met een zogenaamde "trage" slaap, waarin het dier soms van houding verandert, maar zonder de typische kleine bewegingen te maken waarover we het zonet hadden.
Een "kattenslaap" is van alle dieren het rijkst aan "paradoxale" fasen. Katten dromen namelijk ongeveer drie uur per dag (mensen gemiddeld slechts anderhalf uur), goed voor zowat 25 % van hun dagelijkse slaapduur!

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 12/09/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Baby's, honden en katten Geüpdatet op 11/11/2003 - 00h00

Wanneer kersverse moeders ontslagen worden uit de kraamkliniek en terugkeren naar huis, rijzen er vaak heel wat vragen en zelfs problemen. Hebt u een huisdier, dan vraagt u zich ongetwijfeld af hoe uw hond of uw kat zal reageren op de nieuwkomer.

De taal van katten Geüpdatet op 09/10/2007 - 00h00

Lichaamshoudingen, het afzetten van feromonen, geluiden maken... het zijn enkele van de vele manieren van communiceren van katten. Een correcte interpretatie van deze boodschappen zal voor een goede verstandhouding met uw huisdier zorgen.

Meer artikels