PUBLICITÉ

Katten en grote hitte

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 18/07/2006 - 00h00
-A +A

Het is zomer! De zon en de warmte zijn er weer. Dat is leuk voor u en uw kat, die zich graag in de zon nestelt om van de heerlijke warmte te genieten. Maar als het kwik tot extreem hoge temperaturen stijgt, wordt de warmte een vijand van de kat!

PUB

Katten en grote hitte

Als hun lichaamstemperatuur te hoog wordt, moeten katten hijgen om de warmte naar buiten te werken. Ze kunnen namelijk niet transpireren zoals mensen dat doen: ze kunnen een klein beetje zweten via hun kussentjes, maar dat volstaat niet om hun temperatuur te regelen. Dat we katten niet zo vaak ziet hijgen als honden, komt doordat ze grote hitte meestal beter kunnen verdragen en overdag meer slapen, aangezien ze zowel overdag als 's nachts actief kunnen zijn. Bovendien gaan katten zorgvuldig op zoek naar koele plaatsen en zijn ze minder actief als het erg warm is. Ze moeten sowieso altijd over vers water beschikken, maar bij hoge temperaturen is dat van cruciaal belang.

Risicodieren

Niet alle katten reageren op dezelfde manier op de hitte. Zo hebben katten die permanent binnen leven een veel beperktere keuze aan frisse schuilplaatsen dan hun soortgenoten die naar buiten kunnen. Bovendien zijn kittens en oude katten gevoeliger voor grote hitte dan volwassen katten. Ook obesitas is een factor die de warmte minder draaglijk maakt. Die kwaal moet worden vermeden, en als ze reeds aanwezig is, moet ze behandeld worden. Dat geldt ook voor hart- en longaandoeningen, die het afkoelende hijgen kunnen hinderen en beïnvloeden. Ten slotte hebben de dichtheid en de lengte van de vacht van de kat een invloed op zijn lichaamstemperatuur en hebben bepaalde rassen sneller last van de warmte. In dat geval kan een toiletteerbeurt nuttig zijn om de grote hoeveelheid haren te beperken.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 18/07/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Waarom is uw kat agressief? Geüpdatet op 30/01/2007 - 00h00

Uw kat krijgt alle aandacht die ze maar nodig heeft en toch bijt en krabt ze u? De eerste stap naar verzoening met uw poes is proberen achter de oorzaak van haar agressiviteit te komen.

Water voor uw kat! Geüpdatet op 27/11/2007 - 00h00

Uw kat heeft absoluut water nodig om te leven. Haar lichaam bestaat immers voor een groot deel uit water en om haar waterhuishouding in stand te houden moet ze onbeperkt kunnen drinken.

Meer artikels