PUBLICITÉ

Katten: een goede aanpak om ze samen te laten leven

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 27/12/2005 - 00h00
-A +A

Hebt u al een kat en wilt u er graag nog eentje bij? Wees voorzichtig: de kans bestaat dat uw lieveling niet erg opgezet is met de indringer op zijn territorium!

PUB

De kat, een eenzaat die zijn territorium afbakent

Van nature is de kat een solitair dier dat zijn soortgenoten enkel tijdens de paartijd opzoekt. Bovendien bakent hij een territorium af waarbinnen zijn soortgenoten niet steeds welkom zijn. Ten opzichte van vreemde katten beschouwen onze huiskatten het huis als hun territorium. Dit gedrag is des te opvallender als de betrokken katten niet gesteriliseerd zijn. Bovendien speelt ook de leeftijd van de verschillende dieren een rol: in een huis waar al een volwassen kat woont, is het vaak makkelijker een kitten toe te voegen dan een tweede volwassen kat. Als twee katten in één huis het niet goed met elkaar kunnen vinden, kan zich dat uiten in gevechten, onophoudelijke urinemarkeringen in het huis of angst bij een van de twee katten, wat kan leiden tot bijvoorbeeld een gebrek aan eetlust of de neiging om zich te verstoppen.

Een geleidelijke kennismaking

Een goed verloop van de nieuwe samenlevingssituatie hangt af van het karakter van de aan elkaar voorgestelde katten, maar de reactie van de twee dieren is absoluut onvoorspelbaar. Om een aangename integratie van de nieuwe gast zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u enkele regels respecteert die de twee dieren zullen helpen om samen een goede start te maken. Als u een nieuwe kat meebrengt naar huis is het namelijk raadzaam hem enkele dagen in een afgesloten ruimte te houden, waar de "huidige plaatselijke chef" geen toegang toe heeft. Op die manier kunnen beide katten eerst via de reukzin kennismaken. Het is een goed idee om in deze periode de huiskat te laten snuffelen aan stoffen (kussens…) die doordrongen zijn van de geur van de nieuwkomer. Twee of drie dagen later kunnen ze officieel aan elkaar worden voorgesteld in een grote ruimte met een aantal vluchtroutes waar een geïntimideerde of angstige kat naar eigen goeddunken gebruik van kan maken. Neem bij deze eerste kennismaking in geen geval een van de katten in uw armen: laat beide katten vrij om zich te bewegen zoals hij het zelf willen.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 27/12/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Huiskat: hoe bereid ik ze voor op de vrijheid? Geüpdatet op 23/05/2011 - 15h58

Een kat de vrijheid geven die altijd binnen heeft gewoond, is niet zonder risico’s. Toch loont het de moeite als u er de kans toe hebt. Uw kat zal er zich beter door voelen en ze krijgt ook veel meer bewegingsruimte! Deze tips kunnen uw kat op weg he...

Meer artikels