PUBLICITÉ

Kapoen met truffel en morieljes

Recept aangemaakt door Paule Neyrat, diëtiste op 20/12/2010 - 00h00
-A +A
Voor :
8 personen
Soort :
hoofdgerechten
Moeilijkheid :
gemiddeld
Bereidingstijd :
30 minutes
Ingrediënten :

1 kapoen (mesthoentje)
1 kleine truffel (in bokaal)
witte wijn
100 g gedroogde morieljes
1 potje room
1 eierdooier
10 g boter
zout
versgemalen peper
PUB

Bereiding voor Kapoen met truffel en morieljesDe dag voordien
Verwijder al het zichtbare vet rond de stuit van de kapoen. Snij de truffel in dunne schijfjes. Maak een sneetje in het vlees bij de hals en de stuit, maak met uw wijsvinger de huid los van het vlees en stop er de truffelschijfjes onder. Verdeel ze wel gelijkmatig.
Wikkel de kapoen in aluminiumpapier en leg hem tot 's anderendaags in de koelkast.

De dag zelf
Verwarm de oven voor op 210°C (gasstand 7). Bestrooi de kapoen met peper. Leg hem in een grote ovenschotel en zet die 30 minuten in de oven.
Spoel de morieljes grondig en zet ze te week in lauw water.
Giet wat van de witte wijn in de schotel. Zet het vuur lager (gasstand 6 of 180°C). Laat de kapoen nog 30 minuten garen en besprenkel hem geregeld met de wijn.
Zet het vuur opnieuw lager (gasstand 5 of 150°C en laat de kapoen nog 1 uur garen. Blijf hem af en toe besprenkelen. Doe er eventueel nog wat witte wijn bij.
Laat de morieljes 45 minuten voor het einde van de baktijd uitlekken en spoel ze opnieuw. Doe ze in een steelpan en laat ze 10 minuten op een heel zacht vuur stoven. Haal ze er daarna uit. Houd het vrijgekomen sap opzij.
Smelt de 10 g boter in een braadpan, stoof de morieljes op een zacht vuur en doe er daarna het apart gehouden sap bij. Kruid met zout en peper en laat 30 minuten sudderen.
Doe de room in een kom, voeg de eierdooier toe en klop stevig op. Giet dit mengsel in de pan bij de morieljes, roer en laat nog eens 5 minuten sudderen. Proef en kruid eventueel bij.
Haal de kapoen uit de oven en doe er een vel aluminiumpapier omheen.
Deglaceer de braadslee met de witte wijn. Laat het braadvocht inkoken tot een smeuïge saus. Proef en breng eventueel verder op smaak.
Leg de kapoen op een schotel. Geef de morieljes en de saus er apart bij.
Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 20/12/2010 - 00h00
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ