- Voor :
- 6 personen
- Soort :
- hoofdgerechten
- Ingrediënten :
-
Voor de kapoen:
1 kapoen
2 uien
3 appelen
10 blaadjes salie
30 cl gevogeltebouillon
1 glas witte wijn
1 klein glas cognac
Voor de kastanjes:
1 kg kastanjes
1 takje selder
50 cl gevogeltebouillon
zout, peper
Bereiding van kapoen met kastanjes
Cuisson van de kapoen
Zet de oven op 210°C. Strooi peper en zout aan de binnenkant van de kapoen.
Was, schil en snij de appels in kwartjes. Haal het klokhuis weg. Schil de uien en snij in ringen. Versnipper 5 blaadjes salie.
Stop de kapoen vol met dit alles. Sluit de opening en braad de kapoen. Strooi zout en peper op de buitenkant.
Leg ze op een kant op een grote braadschotel en zet de schotel in de oven.
Na 40 minuten, de kapoen op de andere kant leggen, en de thermostaat op 180° zetten. Laat nog 30 minuten koken. Leg de kapoen op de rug en laat nog eens 30 à 40 minuten koken. Besprenkel regelmatig met wat water of witte wijn.
Wanneer de cuisson goed is, haalt u de schotel uit de oven. Leg de kapoen op een serveerschotel. Bedek met aluminiumfolie en laat nog wat rusten in de opening van de oven die afstaat. Giet het vet van de cuisson weg. Zet de schotel dan op een matig vuurtje, en voeg de gevogeltebouillon toe.
Met een spatel verwijdert u de braadresten en laat de helft van het braadvocht wegkoken. Giet de witte wijn erbij en laat nog wat wegkoken. Voeg ook de cognac toe en laat het sap gedurende 5 minuten koken. Breng op smaak en filter deze saus. Doe ze in een warme sauskom.
Cuisson van de kastanjes
Doe de kastanjes in een kookpot met een bodempje bouillon en het bovenste van de gewassen en geplukte selder. Koken op een zacht vuurtje tot ze al het vocht hebben opgenomen. Leg de kastanjes naast de kapoen.