Kankerwerend: tomaten gestoofd in een beetje olijfolie!

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/08/2013 - 11h26
-A +A

Tomaten zijn goed voor de gezondheid, maar gestoofd in een scheutje olijfolie zijn ze nog beter.

Door het kookproces stijgt namelijk het gehalte aan lycopeen, een carotenoïde met antioxidatieve eigenschappen dat kanker helpt voorkomen, vooral dan prostaatkanker …

PUB

Lycopeen: een antioxidant die tegen prostaatkanker beschermt

Lycopeen en de kleur van groenten en fruit
Lycopeen en bètacaroteen behoren tot de familie van de carotenoïden, natuurlijke pigmenten die geproduceerd worden door planten. Deze stoffen zorgen voor de rode kleur van veel fruit- en groentesoorten, zoals tomaten, abrikozen, meloen, wortelen, pompoen, papaja's en pompelmoezen.

Antioxidant
Maar ze hebben nog andere functionele eigenschappen: ze zijn antioxidatief en helpen cardiovasculaire aandoeningen en kankers voorkomen. Dat maakt ze heel interessant op het vlak van voeding.Lycopeen is de belangrijkste carotenoïde in tomaten.

Kankerpreventie
Uit diverse studies blijkt dat lycopeen een rol speelt in de preventie van kankers, en dan vooral van prostaatkanker. Volgens deze studies lopen mensen die het meeste gerechten op basis van tomaten eten of met het hoogste lycopeengehalte in het bloed, 25 tot 50% minder kans om prostaatkanker te krijgen.

De biologische beschikbaarheid van lycopeen vergroot door het kookproces

Lycopeen heeft nog een andere heel bijzondere eigenschap die bij het publiek weinig bekend is.
Alle vitamines zijn extreem kwetsbaar en worden grotendeels vernietigd als fruit en groenten blootgesteld worden aan de lucht, aan het licht en/of de warmte. En dat is net niet het geval met lycopeen en andere carotenoïden. Terwijl bij het bereiden van groenten de vitamines in meer of mindere mate verloren gaan, heeft het bereiden van tomaten het tegenovergestelde effect voor wat lycopeen betreft. Het proces vergroot net de biologische beschikbaarheid van lycopeen. Dat zou komen omdat de warmte het afbreken van de celwanden bevordert, waardoor de carotenoïden kunnen vrijkomen. Die worden dan ook beter opgenomen in het darmkanaal.

Door het bereiden in vetstof zoals olijfolie wordt het lycopeen ten slotte ook beter opgenomen door het lichaam.

In de praktijk is het dus aan te bevelen om een deel van de tomaten gekookt te nuttigen, bij voorkeur gestoofd in een scheutje olijfolie. Deze bereidingswijze vergroot namelijk de biologische beschikbaarheid van het lycopeen en de carotenoïden in het algemeen. Afgeleide producten van tomaat zoals bereide sauzen hebben dus een niet te onderschatten voedingswaarde.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/08/2013 - 11h26

ConsoSanté, februari 2008; Eten tegen kanker, dr. Béliveau en dr. Gingras, uitg. Kosmos.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Rode tomaat en lycopeen... Geüpdatet op 10/04/2007 - 00h00

Lycopeen is het belangrijkste pigment in de tomaat . Het is een krachtig antioxidant dat bescherming biedt tegen kanker, hartinfarct of cataract. Het is ook een van de pijlers van de nutricosmetica.

Zin en onzin van lycopeensupplementen Geüpdatet op 25/11/2003 - 00h00

Mannen die van gerechten houden met tomaten lopen minder risico op prostaatkanker. Lange tijd werd gedacht dat lycopeen de belangrijkste beschermingsfactor was. Nu blijkt echter dat lycopeen niet 'alléén handelt'...

Tomaat beschermt mogelijk tegen kanker en hartinfarct Geüpdatet op 11/07/2006 - 00h00

De tomaat is een van de lievelingsgroenten van de Belg. Die populariteit is te verklaren door de smaak en de vele variëteiten en manieren van bereiding die er zijn. Maar de groente heeft ook een gunstige invloed op de gezondheid.

Astma: tomaten kunnen helpen Geüpdatet op 22/04/2008 - 00h00

Een voeding die rijk is aan anti-oxidanten heeft een positief effect op de frequentie van astma, dat werd al aangetoond. Maar tot op vandaag was er nog geen direct bewijs voor de stelling dat een verandering in de toevoer van anti-oxidantia de ernst...

Meer artikels