PUBLICITÉ

Kankertherapie vergroot risico op hartproblemen

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 11/01/2010 - 00h00
-A +A

Agressieve kankerbehandelingen kunnen hartproblemen veroorzaken, tot dertig jaar later. Het hart van voormalige kankerpatiënten moet dan ook goed en regelmatig opgevolgd worden.

PUB

Kankerbehandeling en hartproblemen


De medische vooruitgang heeft het aantal kinderen en adolescenten die een kanker overleven, sterk doen toenemen. Maar soms leidt de behandeling op termijn naar nieuwe ziekten, onder andere nieuwe gezwellen, hormoonstoornissen en groei- en ontwikkelingsstoornissen.

Het specifieke risico op sterfte door hartproblemen zou twee tot vijf keer zo hoog liggen na een behandeling met chemotherapie en twee tot zes keer zo hoog na radiotherapie.

Het verband tussen kankerbehandeling en hartproblemen is al langer bekend. Wat betreft de chemotherapie vond de wetenschap tot nu toe vooral aanwijzingen voor hartproblemen veroorzaakt door antracyclines.

Zo zorgen de antracyclines voor een vergroot hart bij 20% van de voormalige kankerpatiënten, 15 tot 20 jaar na de behandeling. Niettemin behoren de antracyclines tot de meest gebruikte en meest effectieve chemotherapie. Ze hebben een sterke bijdrage geleverd voor de toename van de overlevingskansen na kanker.

In het geval van radiotherapie is het vaak niet te voorkomen dat een klein gedeelte van het hart meebestraald wordt en gezonde hartcellen beschadigd raken.

Tot dertig jaar later


De laatste jaren bevestigt onderzoek dat volwassenen die genezen zijn van kanker door chemotherapie en/of radiotherapie in hun kindertijd of adolescentie, een waaier aan cardiovasculaire problemen kunnen krijgen: hartaanvallen, hartontstekingen en hartklepstoornissen, tot dertig jaar na het einde van de therapie.

Een recent onderzoek van de University of Minnesota bij 14.000 voormalige kankerpatiënten, toont nu dat de schade ook kan optreden bij lagere dosissen van de kankertherapie. Bovendien gebeurt het bij meer types van kankerbehandelingen dan men voorheen had gedacht.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 11/01/2010 - 00h00 Mulrooney D. et al. Cardiac outcomes in a cohort of adult survivors of childhood and adolescent cancer: retrospective analysis of the Childhood Cancer Survicor Study cohort. British Medical Journal, 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Van diabetes tot pancreaskanker Geüpdatet op 26/08/2013 - 12h07

Diabetes is een risicofactor voor pancreaskanker, en recente studies bevestigen dat verband. Met andere woorden: diabetici lopen meer kans dan anderen om pancreaskanker te krijgen. Het goede nieuws is dat deze kanker vrij zeldzaam is, al heeft hij we...

Leidt depressie tot kanker? Geüpdatet op 30/08/2005 - 00h00

De relatie tussen depressie en sommige andere ziekten is niet zo duidelijk. Uit verschillende studies is al gebleken dat depressie het risico op hart- en vaatziekten en op hartinfarct kan verhogen. Geldt hetzelfde voor kanker?

Vitamine D zou bescherming bieden tegen colorectale kanker Geüpdatet op 22/03/2010 - 00h00

Vitamine D heeft de wind in de zeilen. Allang bekend om haar belangrijke rol in de strijd tegen osteoporose, zou vitamine D , volgens een recent onderzoek, ook het risico op colonkanker , een van de meest voorkomende kankers, aanzienlijk kunnen vermi...

Meer artikels