PUBLICITÉ

Kanker wordt scheef bekeken… in Gent en elders

Gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 28/04/2014 - 17h18
-A +A

De kranten en andere media stonden er vorige week vol van. In Gent zijn kankerpatiënten niet overal even welkom.

PUB

Te luidruchtig?

We frissen de feiten nog even op: de commotie is ontstaan rond een vereniging (vzw) die steun aanbiedt aan mensen die kanker hebben. Als de patiënten een zware behandeling krijgen, maar daarvoor niet in het ziekenhuis moeten verblijven en niet op hulp in hun omgeving (mantelzorgers) kunnen rekenen, kunnen ze tijdelijk terecht in een van de appartementen van de vereniging. Daar worden ze begeleid door vrijwilligers die vooral boodschappen doen en het huishouden doen.

De buren van het appartementsgebouw hebben nu een bezwaarschrift ingediend en vragen dat de vereniging uit het woonblok vertrekt. Als motief geven ze overmatig gebruik van de lift en de parking aan, geluidshinder - bijvoorbeeld door zieken die braken - en problemen met de hygiëne.

Belediging die te denken geeft

De eerste en algemene reactie was er een van verontwaardiging: het gebrek aan mededogen en solidariteit choqueert. Vooral omdat het zorghuis aangeeft na vroeger protest van de buren al veranderingen te hebben ingevoerd in de manier van werken. Het zorghuis zegt ook dat de vrijwilligers open stonden voor overleg.

De buren zeggen nu dat ze te goeder trouw zijn en dat hun zaak heel slecht is weergegeven in de media. In feite zijn ze maar over één ding bezorgd: ze willen niet dat de plaats waar ze wonen verandert in een filiaal van het ziekenhuis.

Als buitenstaander is het natuurlijk moeilijk om ‘de goede trouw’ van elke bewoner in te schatten of om te weten of elke inwoner er zo over denkt en er wel unanimiteit is. Iedereen die al eens een vergadering van mede-eigenaars heeft bijgewoond, kan erover meespreken!

 

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, journaliste santé op 28/04/2014 - 17h18
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Polyartritis: hoe kunnen we de pijn verzachten? Geüpdatet op 16/10/2007 - 00h00

Reuma wordt dikwijls beschouwd als een goedaardige en onvermijdelijke ziekte wanneer men ouder wordt. Dat beeld klopt dus niet, en zeker niet wanneer het gaat om chronische ontstekingsreuma of polyartritis. Wanneer dergelijke aandoeningen niet verzor...

Hepatitis B: erger dan AIDS Gepubliceerd op 03/01/2012 - 15h35

Net als AIDS is Hepatitis B een seksueel overdraagbare ziekte. Maar het virus dat voor deze ziekte verantwoordelijk is, is 100 keer besmettelijker dan HIV. Een persoon die besmet is met chronische Hepatitis B en niet wordt behandeld, kan cirrose en l...

De jongeren weten (nog) niet voldoende over aids! Geüpdatet op 14/06/2011 - 16h25

De zomer, het mooie seizoen… is ook seizoen van de seksueel overdraagbare aandoeningen . Het gebruik van het condoom is belangrijker dan ooit! Daarom lanceert het Platform aidspreventie op dit ogenblik een preventiecampagne specifiek gericht op de jo...

Meer artikels