PUBLICITÉ

Kanker: welke zijn de alarmsignalen van de vijf belangrijkste kankers?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 09/05/2017 - 16h11
-A +A

Borstkanker, prostaatkanker, longkanker, colonkanker en huidkanker: kent u hun respectievelijke alarmsymptomen?

Het kan helemaal geen kwaad de alarmsignalen te kennen, want hoe vroeger men handelt, des te doeltreffender de behandeling en des te hoger de kans op genezing.

PUB

Symptomen en opsporen van kankers

De ontwikkeling van kankers is in het begin onopvallend.

Dit betekent dat er geen specifieke symptomen waar te nemen zijn. Daarna, in een nog vroegtijdig stadium, treden de eerste signalen aan het licht. Door ze op te sporen, kan men relatief vroeg een arts raadplegen en daardoor de kans op genezing verhogen.

Ideaal is natuurlijk kanker op te sporen aan de hand van markers, die al goed zichtbaar zijn voordat de eerste symptomen opduiken. Dit maakt het mogelijk een behandeling op te starten wanneer de tumor nog zeer klein en weinig agressief is.

Voorbeelden van preventief onderzoek dat kan leiden tot het opsporen van kanker zijn: een mammografie voor borstkanker, een uitstrijkje voor baarmoederhalskanker, het rectaal toucher voor colorectale kanker en zelfs een longscan voor longkanker.

Welke zijn de alarmsignalen van borstkanker?

  • Het voelen in de borst van een hard knobbeltje, dat een onregelmatige vorm heeft en dat niet beweeglijk is maar vastzit aan de weefsels. Dit knobbeltje kan de vorm van de borst wijzigen.
  • Vocht dat uit de tepel komt of een wijziging van de pigmentatie of de structuur van de borsthuid of de tepelhof zijn eveneens alarmsignalen van kanker.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 01/03/2010 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 09/05/2017 - 16h11

Institut Moncey (gezondheidspreventie)

Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Kent u de tien alarmsignalen van kanker? Gepubliceerd op 22/12/2015 - 23h32

Weinig ziektes boezemen zo veel angst in als kanker . Een van de elementen die ons vooral zorgen baren, is dat kanker zich kan ontwikkelen zonder dat we er erg in hebben. Toch kennen en herkennen nog maar weinig mensen de tekenen die kunnen wijzen op...

Misschien is het wel blaaskanker? Geüpdatet op 11/04/2014 - 11h34

Rokers en ex-rokers lopen het meeste risico op blaaskanker. Maar er bestaan nog andere risicofactoren zoals een beroep waarin men is blootgesteld aan chemische stoffen. Het is belangrijk dat we de tekenen herkennen die wijzen op een zich ontwikkelend...

Meer artikels