PUBLICITÉ

Kanker: waarom leidt chemotherapie tot haaruitval?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/09/2006 - 00h00
-A +A

Iedereen weet wellicht dat de chemotherapie die toegepast wordt bij patiënten met kanker haaruitval kan veroorzaken. Maar waarom gaat chemotherapie gepaard met dit neveneffect? En kan dat neveneffect echt niet vermeden worden?

PUB

De gevolgen van een behandeling tegen kanker

Haaruitval heeft geen fysiologische gevolgen, maar de psychologische gevolgen kunnen wel aanzienlijk zijn. Daarnaast is het een feit dat haarverlies een zichtbaar stigma is bij patiënten die een behandeling tegen kanker moeten ondergaan.
Het lijden dat daaruit volgt is anders voor elke patiënt en wordt bepaald door een aantal parameters (geslacht, familiale situatie, beroep, leeftijd, enz.)
Maar hoe dan ook, er zijn veel oplossingen die aangepast kunnen worden van individu tot individu.

Waarom zorgt kankerbestrijdende therapie voor haaruitval?

Haaruitval is een neveneffect van chemotherapie.
De chemotherapie bestrijdt de cellen die zich snel vermenigvuldigen, wat een typisch kenmerk van kankercellen is. Maar de kankercellen zijn niet de enige cellen die zich snel vermenigvuldigen. Dat is ook het geval met de cellen van de haarzakjes die verantwoordelijk zijn voor de haargroei.
Bij chemotherapie worden zowel de kankercellen als de cellen van de haarzakjes vernietigd en dat zorgt voor het verlies van hoofdhaar en lichaamshaar.
De haaruitval begint meestal twee a drie weken na de eerste kuur met chemotherapie. Het volume en de snelheid van het haarverlies wordt bepaald door de gebruikte moleculen, de dosissen, de duur en de frequentie van de therapie en de aard van het haar.

U moet wel weten dat niet elke chemotherapie tot haarverlies leidt. Sommige therapieën richten zich namelijk op andere eigenschappen van de kankercellen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 19/09/2006 - 00h00 Nationaal Kankerinstituut Frankrijk, persdossier, september 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Chemotherapie: geef uw haren een kans Gepubliceerd op 14/01/2016 - 14h30

Een chemotherapie tast alle cellen aan die zich snel vernieuwen, en dus ook de cellen van de hoofdharen en de overige lichaamsbeharing. Haren, wenkbrauwen en wimpers groeien na afloop van de chemotherapie terug, maar u hoeft niet zo lang te wachten o...

Haaruitval bij mannen bestrijden Gepubliceerd op 05/12/2011 - 18h07

Progressieve haaruitval komt vaak voor bij mannen. In de meeste gevallen is kaalheid of alopecia erfelijk en van hormonale oorsprong. Hoe kan haaruitval bij mannen op een eenvoudige manier voorkomen worden en wat zijn de mogelijke behandelingen?

Hoe kunt u haaruitval stoppen? Geüpdatet op 13/01/2014 - 10h50

Haaruitval is een fenomeen waar zowel mannen als vrouwen het vaak heel moeilijk mee hebben. We zien ons haar is immers een esthetisch attribuut. Het verliezen wordt gelijkgesteld met oud worden. Hoe wordt de diagnose van haaruitval gesteld en wat zij...

Ik verlies mijn haar in de herfst... Gepubliceerd op 10/10/2014 - 18h41

Als de eerste herfstkoelte zich laat voelen, sterven de geel en oranje gekleurde bladeren af en vallen af. Net zoals deze dode bladeren maken onze haren zich bij elke seizoenswissel klaar om de kou te trotseren. Als dit seizoensgebonden haarverlies n...

Meer artikels