PUBLICITÉ

Kanker verwerken is hard werken

Gepubliceerd door Dr Peter Mareen op 26/08/2003 - 00h00
-A +A

Na een kankerbehandeling blijft er meestal onzekerheid bestaan over de toekomst. De gevolgen van kanker zijn vaak groot. Het hervinden van een nieuw evenwicht loopt niet altijd van een leien dakje.

PUB

Angst voor de terugkeer

Kanker brengt de dood ineens heel dichtbij. Toch is de angst dat de ziekte terugkomt voor de meeste "overlevers" van kanker niet allesoverheersend. Overdag kan die angst op afstand worden gehouden dankzij afleiding door werken of andere bezigheden. 's Nachts, wanneer mensen op zichzelf terugvallen, kan de angst opspelen. Vooral de nacontroles zijn een bron van spanning. Naarmate de datum dichterbij komt, merken mensen dat ze slechter slapen, vermoeider en prikkelbaarder zijn. In de periodes tussen controles kunnen momenten van paniek optreden. Een griepje of spierpijn kan onrust veroorzaken.

Relatie met de partner

Wanneer iemand zich na een kankerbehandeling gehavend of onaantrekkelijk voelt, wordt het moeilijk om de ander dichterbij te laten komen. De zin om te vrijen kan tijdelijk verdwijnen. Ook langdurige vermoeidheid na kanker vraagt veel aanpassingen in relatie en gezin. Het komt voor dat de ex-patiënt wordt ontzien en bijvoorbeeld niet wordt betrokken bij beslissingen. Ook jaloezie op de gezonde partner en schuldgevoelens ten opzichte van de kinderen zijn gevoelens die de kop kunnen opsteken. Het is niet eenvoudig om die emoties te bespreken zonder de ander te kwetsen of in verwijten te vervallen.

Gepubliceerd door Dr Peter Mareen op 26/08/2003 - 00h00 Haspels PM. Het verwerken van kanker, leren leven met de gevolgen. IKR Bulletin, tijdschrift van het intergraal kankercentrum Rotterdam, juli 2003:4-6.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Borstkanker: de mededeling Geüpdatet op 10/10/2006 - 00h00

Als een patiënt de dokter voorzichtig hoort zeggen dat hij slecht nieuws heeft, stort zijn wereld in elkaar. Het verpletterende nieuws komt voor de patiënt vaak als een donderslag bij heldere hemel.

Hoofdtraumata kunnen ook het gedrag schaden Geüpdatet op 21/08/2007 - 00h00

Hoofdtraumata kunnen de oorzaak zijn van aanzienlijke letsels die gepaard gaan met cognitieve stoornissen, gedragsstoornissen en verstoorde emoties. De stoornissen worden bepaald door de ernst van het hoofdtrauma. De letsels zijn belastend voor de pa...

Orgaandonatie: maak uw standpunt duidelijk! Geüpdatet op 16/06/2008 - 00h00

Of u nu donor wilt worden of niet, in elk geval is het noodzakelijk om uw naasten op de hoogte te brengen van uw keuze. In te veel gevallen worden organen niet weggenomen door een tekort aan informatie over de wil van de overledene. En dat terwijl el...

Meer artikels