PUBLICITÉ

Kanker van de urinewegen

Gepubliceerd op 28/03/2003 - 00h00
-A +A

Kanker van de urinewegen komt in ons land vrij vaak voor. Blaaskanker wordt in Nederland per jaar bij ongeveer 3700 mensen vastgesteld; meer bij mannen dan bij vrouwen, in de verhouding van drie op één. Nierkanker is zeldzamer; circa 1300 mensen krijgen jaarlijks de diagnose 'nierkanker' te horen. Ook deze soort kanker komt bij mannen weer iets meer voor dan bij vrouwen.

PUB

Voorkomen

Terwijl de meeste mensen bij wie blaaskanker wordt ontdekt ouder zijn, kan nierkanker vanaf het twintigste jaar tot op hoge leeftijd voorkomen. Een ander opmerkelijk verschil tussen blaas- en nierkanker is dat bij bijna de helft van alle mensen met blaaskanker de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt. Nierkanker is typisch zo'n soort kanker die pas laat klachten geeft. Bij ongeveer veertig procent van de patiënten worden bij het eerste onderzoek al uitzaaiingen elders in het lichaam aangetroffen.Voor nierkanker geldt dat de vooruitzichten sterk afhankelijk zijn van het stadium waarin de ziekte is ontdekt. De beste vooruitzichten hebben mensen bij wie de tumor beperkt blijkt te zijn tot de nier. Van hen is na vijf jaar circa zeventig procent in leven. De kans op overleving daalt aanmerkelijk als de tumor door het kapsel van de nier is gegroeid. Het onderscheid tussen een oppervlakkig en een infiltratief groeiende blaastumor speelt ook weer een belangrijke rol bij de kansen op genezing. In het algemeen geldt dat hoe langer de tijd dat de ziekte niet terugkomt, hoe zekerder iemand kan zijn dat hij genezen is. Ondertussen moeten deze mensen jarenlang gecontroleerd worden, omdat er kans bestaat dat de tumor als een infiltratief soort terugkomt.

Oorzaken

Over de oorzaken van nierkanker is nog maar weinig bekend. Mogelijk hebben rokers een grotere kans op deze soort kanker. Omdat nierkanker in sommige families meer voorkomt dan in andere, bestaat het vermoeden dat erfelijkheid misschien een rol speelt. Over de oorzaken van blaaskanker weten de artsen al meer. De belangrijkste boosdoener is roken. Momenteel wordt aangenomen dat bij dertig tot veertig procent van de mensen met blaaskanker roken de oorzaak is. Jarenlange irritatie van het weefsel aan de binnenkant van de blaas kan ook komen door andere schadelijke stoffen. Bekend is dat mensen die in de textiel-, plastic-, rubberindustrie hebben gewerkt, meer kans lopen op blaaskanker. Waarschijnlijk speelt erfelijkheid bij blaaskanker een kleine rol.

Gepubliceerd op 28/03/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Misschien is het wel blaaskanker? Geüpdatet op 11/04/2014 - 11h34

Rokers en ex-rokers lopen het meeste risico op blaaskanker. Maar er bestaan nog andere risicofactoren zoals een beroep waarin men is blootgesteld aan chemische stoffen. Het is belangrijk dat we de tekenen herkennen die wijzen op een zich ontwikkelend...

Nierkanker: hoe opsporen en voorkomen? Gepubliceerd op 01/11/2015 - 23h47

Nierkanker komt vrij zelden voor. Deze kanker is goed voor amper 2 tot 3% van de kankers. De ziekte komt meestal voor bij mensen boven de 50, en meer bij mannen dan bij vrouwen. De tumor wordt meestal toevallig vastgesteld, omdat er geen duidelijke k...

Meer artikels