PUBLICITÉ

Kanker screenen: een stand van zaken

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 03/05/2017 - 17h18
-A +A

Kanker is vandaag steeds beter te genezen.

Hoe vroeger men met de behandeling begint, hoe groter de kans dat ze succesvol is.

E-gezondheid informeert u over de verschillende onderzoeken om kanker te screenen.

PUB

Darmkanker

 • De opsporing gebeurt door een onderzoek naar de aanwezigheid van bloed in de stoelgang.
 • De opsporing moet plaatsvinden om de twee jaar vanaf de leeftijd van 50.

Borstkanker

 • Er moet een mammografie worden genomen vanaf de leeftijd van 50 jaar of vroeger indien er nog borstkanker voorkomt bij familieleden in de rechte lijn (moeder, grootmoeder, tante, zus, dochter).
 • De mammografie moet daarna gebeuren om de twee jaar. Er is een georganiseerde screening tot 74 jaar.

Prostaatkanker

 • De opsporing gebeurt door een rectaal toucher + een meting van het PSA-gehalte. Er bestaat geen georganiseerde screening voor prostaatkanker. De onderzoeken worden uitgevoerd op aanraden van de arts. Hij houdt rekening met de persoonlijke risicofactoren van elke man.
 • Er is geen nationaal georganiseerde screening. Mannen moeten vanaf hun vijftigste met hun arts overleggen of het al dan niet gewenst is om de opsporingstests te laten uitvoeren. Bij  mannen met familiale antecedenten of Afrikaanse of Antilliaanse roots is de leeftijdsgrens lager (45 jaar). Bij die vraag moeten de voor- en nadelen van de screening en de individuele risicofactoren worden afgewogen.

Baarmoederhalskanker

 • Het wordt opgespoord door: een uitstrijkje + een HPV-test (papillomavirus), eventueel vanaf de seksueel actieve leeftijd.
 • Opgelet: ook als u zich tegen het papillomavirus laat inenten, moet u een uitstrijkje laten nemen.

 Huidkanker

 • Om deze kanker tijdig op te sporen moet men een dermatoloog raadplegen als een schoonheidsvlek groter wordt en/of de randen onregelmatig worden.

 Leverkanker

 • De beste manier om deze kanker op te sporen is via een hepatitis C-test voor risicopatiënten.

 Teelbalkanker

 • Een onderzoek is nodig als een van de teelballen groter wordt en men een knobbeltje voelt.
  Meer informatie over de symptomen van teelbalkanker: http://www.e-gezondheid.be/teelbalkanker-wat-zijn-de-symptomen/actueel/618
Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 09/05/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 03/05/2017 - 17h18
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ
Lees ook
Geheugensteuntje opsporing van kanker Geüpdatet op 31/07/2007 - 00h00

Borstkanker, prostaatkanker, darmkanker, huidkanker, baarmoederhalskanker, enz., vanaf welke leeftijd moet u zich laten onderzoeken, welk onderzoek moet u precies laten doen? Hoe vaak moet het onderzoek herhaald worden en tot welke leeftijd?

Screening van kanker bij mannen Geüpdatet op 05/10/2004 - 00h00

Bij vrouwen is het duidelijk: ze moeten regelmatig een mammografie en een baarmoederuitstrijkje laten nemen. Maar hoe zit het bij mannen?

Prostaatkanker: opsporen om te genezen Geüpdatet op 01/10/2007 - 00h00

In de diagnose en behandeling van kanker is er de voorbije jaren een enorme vooruitgang geboekt. De tumoren worden tegenwoordig alsmaar vroeger opgespoord, waardoor ook de behandeling alsmaar efficiënter wordt.

Meer artikels