PUBLICITÉ

Kanker: Implantaat geneest muizen van kanker

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 15/12/2009 - 00h00
-A +A

Amerikaanse wetenschappers zijn er met een implantaat in geslaagd muizen te genezen van kanker. Het is de eerste keer dat zoiets bij zoogdieren lukt, zeggen de onderzoekers.

PUB

Implantaat tegen kanker


Wetenschappers proberen al langer kanker te bestrijden met behulp van het afweersysteem van de patiënt. Tot nu toe werden afweercellen uit het lichaam gehaald. Vervolgens worden ze opnieuw geprogrammeerd om de kankercellen aan te vallen, en daarna in het lichaam geïnjecteerd. Maar 90 procent van de behandelde cellen sterft af nog voor ze enig effect hebben. Bij de techniek van de Harvard University wordt eerst een implantaat van een vingernagel groot onder de huid ingebracht. Dat kan om het even waar in het lichaam. Volgens de onderzoekers is het in die zin vergelijkbaar met een anticonceptiestaafje voor vrouwen. Die techniek lijkt nu efficiënter.

Hoe werkt het vaccin?


  • De cytokines in het schijfje trekken zogenaamde dendritische cellen aan.

  • De dendritische cellen brengen de lymfeklieren op de hoogte van een indringer in het lichaam.

  • Vervolgens sturen de lymfeklieren specifieke afweercellen uit om de indringer te elimineren.

  • Op die manier helpt het schijfje de tumor te herkennen.

Gepubliceerd door Pieter Segaert, gezondheidsjournalist op 15/12/2009 - 00h00 Omar Ali, David Mooney e.a. In situ regulation of DC subsets and T cells mediates tumor regression in mice. Science Translational Medicine, 25 November 2009.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ
Lees ook
Embryonale cellen tegen de ziekte van Parkinson Geüpdatet op 27/01/2002 - 00h00

Het debat over het gebruik van bij embryo's afgenomen cellen is nog volop aan de gang, maar de eerste proeven zijn bemoedigend. De transplantatie van embryonale stamcellen in de hersenen van dieren met de ziekte van Parkinson blijkt goede resultaten...

Weer hoop voor verlamden? Geüpdatet op 22/07/2003 - 00h00

Onlangs werd er een exploot gerealiseerd: verlamde muizen weer doen lopen. Deze studie biedt de 400.000 Fransen die aan paraplegie of tetraplegie lijden na een trauma, weer hoop om een zekere autonomie terug te krijgen.

Meer artikels